Naast tweelingwagen blijken steun en chocola het meest onmisbaar in tweelingkraamtijd

Wat heb je nou écht nodig in de kraamtijd van een tweeling? Ik hield een enquête onder tweelingmoeders en wat blijkt? Een tweelingwagen staat op 1, daarna volgen ‘bemoedigende woorden’ en ‘hulp van anderen’. Op 4 staat ‘chocola of alcohol’

Een uitzetlijst samenstellen voor een tweelingkraamtijd vond ik best een opgave. Wat heb je nu echt nodig en wat niet? Je merkt eigenlijk pas waar je echt behoefte aan hebt, als je baby’s er zijn. Sommige spullen heb je misschien voor niets aangeschaft, voor andere dingen moet je lastminute je partner of schoonmoeder eropuit sturen. Om het aanstaande tweelingmoeders wat makkelijker te maken, hield ik een enquête onder tweelingmoeders op mijn Instagram, waar ik elke dinsdag #twinmomtuesday vier. Dit keer wilde ik peilen welke – zowel materiële als immateriële zaken – als het meest onmisbaar worden ervaren in de tweelingkraamtijd. Er deden ruim 150 tweelingmoeders mee. En wat blijkt? De immateriële zaken scoren over het algemeen hoger dan de materiële. Op 1 staat weliswaar een tweelingwagen (96% van de moeders vond dit handig), op 2 staan ‘bemoedigende woorden’ (90% had hier behoefte aan) en op 3 ‘hulp van anderen (77% van de moeders kon het niet zonder stellen).

Op een 4e plaats staat ‘chocola of alcohol’ (74% van de moeders reageert met ‘guilty!’). Daarna volgen prematuurkleertjes: maar liefst 71% van de tweelingmoeders kreeg baby’s die na de geboorte nog niet in maatje 50 pasten. Op de 6e plaats staat een schoonmaakster: 65% van de moeders kon niet zonder in de kraamtijd. Overige babyspullen blijken minder hard nodig: een tweelingvoedingskussen (45% vindt dit handig), professionele inbakerdoeken (eveneens 45%), een tweelingbox (42%),  draagdoeken (40%), een tweelingwieg (28%) en een elektrisch wipstoeltje of babyswing (24%) zijn allemaal producten die het merendeel van de moeders niet nodig had.

Conclusie: wil je tweelingouders blij maken, breek dan niet je hoofd over het juiste kraamcadeau. Bied liever je hulp aan of laat merken dat je betrokken bent. Een flink stuk chocola of flesje wijn zijn ook welkom.  

LEES OOK: Zo herken je een tweelingzwangerschap 

Foto Janneke en Olivier met baby's: Reggy de With

Janneke Jonkman

Janneke is het gezicht achter My Little Dutch Diary en schrijver van onder meer 'O jee, het zijn er twee'. Sommige van deze blogs verschenen eerder op Mynd of Me-to-We.

O jee, het zijn er twee

Hét boek voor beginnende en ervaren tweelingmoeders, vol ontroerende verhalen en handige tips. 

Hierna lezen:

Ik deed een week zonder Whatsapp, Facebook, Instagram en tv - en DIT gebeurde er