5 manieren om je tweeling matchend te kleden

Wil je je tweeling schattig aankleden? Maar vind je het zonde of onhandig om van alles twee precies dezelfde stuks aan te schaffen? 5 manieren om je tweeling leuk aan te kleden in bijpassende outfits.

Het ziet er natuurlijk schattig uit, een tweeling in precies dezelfde kleertjes, maar als je tweeling eeneiig is, is het niet heel handig. Mijn eigen tweeling is weliswaar twee-eiig, maar ik vond het op een gegeven moment zonde om twee keer mijn geld uit te geven aan precies hetzelfde kledingstuk. Bovendien probeer ik duurzaam te leven en wil ik dus niet alles nieuw kopen (lees ook mijn blog: Stop oneerlijke kinderkleding! Waarom je niet alles bij grote ketens moet kopen). Ze zijn er zó snel weer uitgegroeid. En altijd precies dezelfde outfit vond ik ook gewoon wat saai. Lange leve de setjes die wel matchen, maar niet hetzelfde zijn! Best handig dat ik acht jaar lang bij een modeglossy op de redactie heb gewerkt, want als ik daar iets geleerd heb, is dat je vrijwel alle kleding met elkaar kunt mixen en matchen. Het enige wat je nodig hebt is oog voor kleur (dus niet kleurenblind bent) en een beetje durf. Een groot budget is geen vereiste: als je genoeg kleertjes inslaat in kringloopwinkels, ruilwinkels, op rommelmarkten of regelmatig een zak kleertjes krijgt van een vriendin, kom je ook een heel eind. En het is ook nog eens goed voor het milieu!

Leuk tweelingmatchen doe je vervolgens zo (scroll naar beneden voor wat voorbeeldfoto's):

1.    OP KLEUR. Twee keer fuchsia, twee keer marineblauw met wit, de een lichtgroen, de ander donkergroen: als het mooi bij elkaar kleurt, is het alleen maar leuk dat de kleertjes zelf anders zijn.

2.    OP STOF. Trek je kinderen allebei iets in spijkerstof aan (de één een jurk, de ander een tuinbroekje), allebei iets in corduroy, allebei een wollen trui, of allebei een joggingbroekje met een katoenen shirt.

3.    OP PATROON. Allebei streepjes, allebei bloemetjes, allebei sterren, allebei een trui met een dier erop: als het op elkaar lijkt, is het algauw een match. Ook leuk: het patroontje dat de een als shirt of truitje draagt, draagt de ander juist als broek of rok (zie ook de foto onder dit stuk).

4.    OP SCHOENTJES. Allebei sportschoentjes, allebei regenlaarsjes, allebei sandaaltjes, allebei slippers: als het eenzelfde type schoen is, matcht het al snel, ook al zijn het verder verschillende schoenen. Andersom werkt ook goed: match de kleertjes volgens punt 1 t/m 3 en trek ze dezelfde schoentjes aan, dan maak je van de verschillende outfits nog meer een geheel.

5.    OP ACCESSOIRES. Allebei een (zelfde) hoedje of strik, allebei een kekke kwijlslabber, allebei lange dierenkousen, wij zijn fan! Voor accessoires geldt hetzelfde als voor schoentjes: als de accessoires matchen, kun je met de rest van de kleertjes prima afwijken en blijft het toch bij elkaar passen. Zo mocht onze tweeling op onze bruiloft zelf hun eigen jurk en schoentjes uitzoeken, maar kocht ik wel dezelfde witte ajour kniekousen voor ze (zie de foto onder aan deze blog). In de zomer vinden ze leuk om allebei een hoed te dragen en in de winter dragen ze graag dezelfde muts, terwijl ze verder juist steeds vaker verschillende kleren uitkiezen. Zo kunnen ze allebei uitdrukking geven aan hun eigen smaak én aan het tweelinggevoel. 

BONTUSTIP 1: doe zelf ook aan twinning. Trek je je kinderen allebei iets in denim aan, draag dan zelf ook je spijkerbroek. Hebben zij een streepje aan, trek dan ook iets gestreepts uit de kast. Iedereen mag natuurlijk al van verre zien dat jij de moeder bent van dat schattige duo!

BONUSTIP 2: Wij zijn groot fan van het fair trade en duurzame kinderkledingmerk Gugguu Fashion, dat heel leuke kleding verkoopt die je eindeloos kunt matchen, zowel voor jongens als voor meisjes. Zie de foto onder en boven dit stuk.

LEES OOK: Fins kledingmerk is perfect voor tweelingen

Janneke Jonkman

Janneke is het gezicht achter My Little Dutch Diary en schrijver van onder meer 'O jee, het zijn er twee'. 

O jee, het zijn er twee

Hét boek voor beginnende en ervaren tweelingmoeders, vol ontroerende verhalen en handige tips. 

Op kleur.

Op stof.

Op patroon.

Op schoentjes.

Op accessoires.

Bonustip 1: doe zelf ook aan twinning

Bonustip 2: de nieuwe collectie van Gugguu Fashion (behalve de kousen en haarbanden).

Twinning op onze bruiloft, terwijl iedereen zelf mocht kiezen.