Mijn 8 beste tips om snel zwanger te worden als het niet meteen lukt

Tips om zwanger te worden na je veertigste.

Na mijn veertigste werd ik niet zo snel zwanger als de eerste keer (toen ik drie maanden na onze eerste date zwanger bleek van een tweeling). Daarom ondernam ik een aantal stappen en dat werkte! Dit was wat ik deed.

Naar aanleiding van mijn blog op Mamaplaats kreeg ik zoveel vragen over hoe een osteopaat me had geholpen om zwanger te worden dat ik daar hier wat meer over wil vertellen en wat ik gedaan nog meer heb gedaan om de kans op een zwangerschap te bevorderen. Want behalve twee bezoekjes aan mijn osteopaat, deed ik nog een aantal dingen. Als zwanger worden niet meteen lukt, geloof ik in een totaalaanpak. Soms kan het zinvol zijn om medische hulp te zoeken (iets wat ikzelf niet wilde), maar daarnaast kun je je vruchtbaarheid ook op andere manieren stimuleren. Dus toen ik na ruim een jaar nog niet zwanger was, deed ik een aantal dingen en alles bij elkaar heeft dat er denk ik voor gezorgd dat ik alsnog snel zwanger was. Dit is wat ik deed.

  1. Naar de osteopaat. Zoals gezegd ging ik twee keer langs bij mijn osteopaat. Een osteopaat kijkt holistisch naar je lichaam: hij of zij kan snel de verbanden zien tussen bepaalde klachten en de oorzaak. Na mijn vorige zwangerschap had ik bijvoorbeeld last van lage rugpijn – dat bleek het gevolg te zijn van verhard littekenweefsel van mijn keizersnede. Ook dit keer bleek mijn keizersnede de oorzaak van mijn verminderde vruchtbaarheid: door het trekkende littekenweefsel werd de vrije beweging van het eitje als het ware belemmerd. Twee behandelingen – waarbij mijn osteopaat onder meer een bepaald soort diepe massage uitvoerde - waren genoeg om dit probleem te verhelpen. Ook gaf ze aan dat ik minder suiker moest eten omdat ze een vorm van candida constateerde. Als je in een vruchtbaarheidstraject zit, kunnen behandelingen bij een osteopaat ter aanvulling worden gedaan. Je vergroot daarmee bijvoorbeeld de kans op het oogsten van goede eicellen bij een punctie.

  2. Minder suiker eten. Ik at niet heel veel suiker, maar toch wel regelmatig een koekje bij de koffie of thee, en ’s avonds chocola. Na het advies bij de osteopaat ben ik niet volledig gestopt met suiker eten, maar heb ik mijn suikerconsumptie wel flink geminderd. In plaats van een koekje nam ik bijvoorbeeld een cracker met pure chocopasta en pindakaas, en in plaats van chocola te eten dronk ik zelfgemaakte chocolademelk met cacao en een beetje palmsuiker. In een streng suikervrij dieet volgen om zwanger te worden geloof ik niet – het moet wel leuk blijven, anders levert het alleen maar stress op, en daar wordt niemand sneller zwanger van. 

  3. Minder koffie drinken. Dit ging eigenlijk vanzelf. Tijdens het uitbreken van het coronavirus was ik een paar weken lang verkouden en dan heb ik geen zin in koffie. Om meteen mijn weerstand een boost te geven, stapte ik over op kurkuma latte: een mix van geklopte melk, kurkuma, zwarte peper, kaneel en kardemom. Heel gezond! Als je dagelijks koffiedrinkt, vermindert dat je vruchtbaarheid aanzienlijk, blijkt uit onderzoek, dus tijdelijk stoppen met koffiedrinken is een goed idee als je zwanger wilt worden. Je kunt ook een tijdje overstappen op decaf, als je je cappuccino niet kunt missen. 

  4. Naar de acupuncturist. Op advies van een vriendin ging ik ook een paar keer naar een acupuncturist. Een acupunctuurbehandeling verbetert je energiebalans door het stimuleren van bepaalde punten in je lichaam met dunne naaldjes. Als zwanger worden niet lukt, zal een acupuncturist zich richten op het in balans brengen van je hormoonhuishouding en goede doorbloeding van de geslachtsorganen en/of het baarmoederslijmvlies. In mijn geval richtte de acupuncturist zich tevens op het littekenweefsel van mijn keizersnede, dat ook zij zag als een belemmering om snel zwanger te worden. Ook acupunctuurbehandelingen kunnen, net als behandelingen bij de osteopaat, ter aanvulling gedaan worden op vruchtbaarheidsbehandelingen.

  5. Een multi voor moeders/vrouwen slikken. Dit was een tip van de acupuncturist die ergens in mijn achterhoofd was blijven hangen en toen het coronavirus uitbrak, leek dat me een goed moment om te starten met het slikken van multivitaminen. Ik koos een multi voor vrouwen omdat daar meteen foliumzuur in zit. Je kunt ook zwangerschapsmulitivitaminen nemen.

  6. M’n conditie verbeteren. Mijn conditie was een paar jaar na mijn tweelingzwangerschap nog steeds niet wat hij geweest was, en dat leek me niet handig als we nog voor een derde wilden gaan. Dus toen de kinderen vierenhalf waren en ik eindelijk wat meer tijd had, ben ik mijn conditie langzaam weer gaan opbouwen. Ik begon met yin yoga en kreeg daar zo veel energie van dat ik het na een paar maanden aandurfde om weer een abonnement op de sportschool te nemen, waar ik zumba, yoga en fitness deed. Al snel was mijn conditie weer op peil. Toen sloot helaas de sportschool wegens het coronavirus, maar ik kon in elk geval weer even vooruit met mijn verbeterde conditie. En eind maart was ik al zwanger.

  7. Ruimte maken. Heel lang had ik het gevoel dat er geen ruimte was voor een baby, letterlijk en figuurlijk. We waren nog te moe, er was nog te weinig balans en het huis was te klein. We hebben eerst gewacht  tot er harmonie heerste in ons gezin, en toen zijn we letterlijk ruimte gaan maken door een vergunning aan te gaan vragen voor een uitbouw van ons huis. Ik heb me echt afgevraagd: wat heb ik nodig om in alle rust een baby te kunnen verwelkomen in ons leven? En een van de antwoorden was: meer ruimte. Het duurde een tijd voor alles rond was, maar komende week start de verbouwing. Andere manieren om ruimte te maken in je leven zijn bijvoorbeeld: werken aan je relatie (als deze niet stabiel is), in therapie gaan (als je iets te verwerken hebt, zoals bijvoorbeeld een voorgaande bevalling – mijn ecourse is daar geschikt voor), minder gaan werken (als je je overbelast voelt), je huis marie-kondoën (als het overvol is), je gezondheid laten checken (als je je daar zorgen over maakt), op vakantie gaan (als je gestrest bent). Ik geloof dat als je zorgt dat alle omstandigheden voor jou optimaal zijn, je sneller in een toestand van overgave belandt zodat je ontvankelijker bent om zwanger te worden.

  8. Manifesteren. Bij deze houd ik een kleine slag om de arm, want ik blijft dit een lastig iets vinden omdat het leven nooit helemaal maakbaar is. Manifesteren wordt vaak verkeerd uitgelegd, alsof het je alles kan brengen wat je hartje (of eigenlijk: je ego) begeert, terwijl het veel meer gaat over het leven vanuit overgave, waardoor je ruimte kunt maken voor dat wat in potentie al aanwezig is. Je wens helder hebben kan denk ik wél werken als je graag zwanger wilt worden: je hebt immers niet alleen potentie, maar ook intentie nodig om iets te kunnen creëren, en ook denk ik dat onze intuïtie vaak onderbenut blijft in het zwanger worden omdat we een beetje verleerd zijn hoe die te gebruiken. Tegen mij zeiden zowel de osteopaat als de acupuncturist: ‘Je bent nog niet zwanger omdat je nog twijfelt of je het wel echt wilt.’ Daar zat denk ik wel wat in. Je kunt alleen een zwangerschap manifesteren als je je intentie helder hebt. 

Inmiddels ben ik bijna 16 weken zwanger van onze derde en ben ik enorm blij dat het is gelukt. Of bovenstaande dingen hebben bijgedragen aan het zwanger worden kan ik natuurlijk niet met zekerheid zeggen – ik denk dat een portie geluk en een goede gezondheid ook een rol hebben gespeeld. Maar ik heb wel het gevoel dat het geholpen heeft en zelfs als het niet was gelukt, had ik in elk geval later tegen mezelf kunnen zeggen: ‘Maar ik heb er wel alles aan gedaan.’

Ik nam drie kinderwens audio’s op die je kunnen helpen om een zwangerschap te manifesteren. Ik raad je aan deze meermaals te luisteren als je vanuit overgave en vertrouwen het proces van zwanger worden in wilt gaan, of je je nu richt op een natuurlijke zwangerschap of een vruchtbaarheidstraject om zwanger te worden. 

Foto’s onder aan deze blog: Plaatjes van Luka

LEES OOK: 

Hoe ik mijn zwangerschappen manifesteerde
Hoera, bijna zes jaar na mijn tweelingzwangerschap hebben wij babynieuws!

Janneke Jonkman

Janneke is het gezicht achter My Little Dutch Diary en schrijver van onder meer 'O jee, het zijn er twee'. 

Zwanger worden lukt niet? Met deze tips vergroot je de kans, ook na je 35e
Tips om zwanger te worden na je veertigste.
Na je vijfendertigste zwanger worden? Met deze tips ben je snel zwanger.

Maak je geen zorgen als zwanger worden niet meteen lukt - ook niet na je veertigste. Je bent dan misschien verminderd vruchtbaar, dat wil niet zeggen dat het niet meer kan. Ziehier het bewijs!

Deel deze blog: