Tweelingkraamtijd versus eenlingkraamtijd: dit zijn de 12 verschillen

Zo voed je een tweeling tegelijk

Toen ik net een tweeling had gekregen en aan eenlingmoeders probeerde uit te leggen hoe hectisch ik dat vond, kreeg ik regelmatig te horen dat je met één baby ook heel druk bent. Inmiddels heb ik ook mogen ervaren hoe het is met één baby en mij vielen toch een paar verschillen op.

Het valt bijna niet uit te leggen aan ouders die het niet hebben meegemaakt: hoe die eerste maanden met twee baby’s eruitzien. Ik stuitte op best wat onbegrip in mijn tweelingkraamtijd met opmerkingen als: ‘Ja, alle moeders zijn nu eenmaal druk’, of: ‘Twee baby’s is echt niet drukker dan twee kinderen in verschillende leeftijden.’ Twee maanden geleden werd ons derde meisje geboren, dus inmiddels kan ik mijn kraamtijd met één baby vergelijken met mijn tweelingkraamtijd. Het scheelt natuurlijk ook dat ik inmiddels wat ervaring heb als moeder, maar toch denk ik dat er een paar verschillen zijn aan te wijzen tussen een kraamtijd met één en met twee baby’s. Ik vat ze even globaal samen.

 1. Huiluurtje.
  Met één baby: balen zeg, maar gelukkig is daar de draagdoek!
  Met twee baby’s: hoera voor de draagdoek, maar waar laat ik in vredesnaam mijn andere huilende baby?

 2. Babybadje.
  Met één baby: heerlijk relaxmomentje voor mezelf en de baby.
  Met twee baby’s: toch wat minder relaxed met die andere huilende baby op de achtergrond.

 3. Douchen.
  Met één baby: jemig, de dag is al bijna voorbij en ik ben nog steeds niet onder de douche geweest.
  Met twee baby’s: wow, ik heb deze week al één keer gedoucht.

 4. Wandelen. 
  Met één baby: heerlijk relaxmomentje, mits de baby stil is.
  Met twee baby’s: heerlijk relaxmomentje, mits de baby’s stil zijn, het überhaupt lukt om de deur uit te komen en voorbijgangers niet om de haverklap vragen: ‘Is het een tweeling?’ (Wat denk je dan dat dit is?)

 5. Slaap.
  Met één baby: gaap, wat ben ik moe. Maar ja, ik zou natuurlijk eigenlijk ook moeten slapen als de baby slaapt in plaats van Netflixen/Instagrammen/mijn moeder bellen.
  Met twee baby’s: Instagram, Netflix en mijn moeder kunnen me gestolen worden. Om de simpele reden dat.. ehm… snurk… zzzz (acute slaapcoma met kwijl op mijn kussen).  

 6. De babyuitzet. 
  Met één baby: gaan we wel of niet nog voor de macramé babyhangmat die zo mooi kleurt bij de zelfgehaakte babydeken?
  Met twee baby’s: waar laten we in godsnaam alle Marktplaats babymeuk?

 7. Babykleertjes. 
  Met één baby: zit de baby nu al in maat 62? Ik heb te veel maatje 50 ingeslagen.
  Met twee baby’s: ik heb te veel maat 50 ingeslagen. Maat 44 blijkt nóg te slobberen.

 8. Eten. 
  Met één baby: de baby aan de borst of de fles terwijl je als het even meezit zelf ook wat naar binnen kunt schuiven.
  Met twee baby’s: niet. Althans, de baby’s wel, zo’n 24 uur per dag, maar zelf komt het er niet van.

 9. Drinken.
  Met één baby: zit ik alwéér lauwe thee te drinken.
  Met twee baby’s: o verrek, ik heb twee uur geleden de waterkoker aangezet, maar inmiddels is het water weer koud.

 10. Poepluiers.
  Met één baby: zijn de luiers nou alwéér bijna op?
  Met twee baby’s: gelukkig hebben we 20 pakken luiers ingeslagen toen ze in de Bonus waren, maar wel jammer dat we geen eten in huis hebben omdat dat niet meer in de winkelwagen paste.

 11. Sociaal contact.
  Met één baby: wat bizar, alle gesprekken die ik heb gaan over de baby.
  Met twee baby’s: hoezo gesprekken? Ik kraam alleen nog maar babygeluidjes uit.

 12. Verlof. 
  Met één baby: heerlijk hoor, maar ik verveel me soms wel een beetje.
  Met twee baby’s: is dat verlof nu al voorbij? Ik begon er net een beetje in te komen.

DIT VIND JE VAST OOK LEUK: 

Janneke Jonkman

Janneke is het gezicht achter My Little Dutch Diary en schrijver van onder meer 'O jee, het zijn er twee'.