O jee, het zijn er drie (of vier!)
De beste tips door drieling- en vierlingmoeders

Als je zwanger bent van een drieling of zelfs een vierling krijgt, ben je vast een tijd in shock. Hoe overleef je dat eerste jaar als moeder? Vier drielingmoeders en één vierlingmoeder delen hun beste tips voor zwangerschap, kraamtijd en daarna.

Je zult maar een drieling krijgen, was een van de dingen die regelmatig door mijn hoofd gingen in mijn eerste jaar met de tweeling. Een boel dingen – van de borst of flesje geven tot een badje of ‘even’ de deur uitgaan – vond ik een flinke uitdaging met twee baby’s en ik kon me niet voorstellen hoe het moest zijn om nóg meer baby’s onder je hoede te hebben. ‘Op de kinderopvang hanteren ze toch ook meerdere baby’s tegelijk?’ merkte iemand ooit op toen ik zei dat ik het best pittig vond met twee baby’s (uiteraard iemand zonder meerling). Ik wist even niets terug te zeggen. Want ja, op de opvang zitten vaak meerdere baby’s in een groep, maar ook meerdere (uitgeslapen) leidsters die elkaar kunnen afwisselen met verschillende taken, en bovendien hoeven ze er geen dingen naast te doen, zoals werken (het ís hun werk), boodschappen of zieke kinderen verzorgen – om maar wat te noemen. Hoe dan ook, ik heb enorm respect gekregen voor drieling- en nog-meer-moeders en hoe zij alle ballen in de lucht houden. Alleen al de zwangerschap lijkt me fysiek en emotioneel pittig en als al je baby’s dan geboren zijn, begint het eigenlijk pas echt. Hoe doen ze dat toch? Ik besloot een paar ervaren drielingmoeders en één vierlingmoeder te vragen naar hun beste tips. Ook handig als je een tweeling hebt trouwens! Hier komen ze, de handigste drieling- en vierlingtips van ervaringsdeskundigen: 

Drielingmoeder @graziellatenveen, moeder van drie meisjes:

 • Na de echo ben je totaal in shock, probeer het echt over je heen te laten komen en neem de tijd om het nieuws te laten landen.  
 • Probeer te genieten van de zwangerschap, naast de angst die je voelt is er zo veel moois gaande in jou lichaam. Hoe bijzonder is het, drie prachtige wondertjes die in jou groeien! 
 • Koop drie voedingskussens; je hebt immers maar twee paar handen. Als ik druk bezig was met iets anders, legde ik de meiden op hun zij en dan deed ik de fles erin met een spuugdoekje eronder. De minst gezellige tip, maar je kunt gewoonweg niet alles zelf doen.
 • Accepteer hulp en durf er echt om te vragen. 
 • Neem de tijd om je kindjes te knuffelen en uit de rollercoaster van luiers en voedingen te stappen. De machine mag soms even on hold, om lekker te knuffelen. 
 • Boven alles: geniet, ze zijn maar zo kort klein.

@manonproper, moeder van een drieling (drie meisjes) en een tweeling (jongen-meisje):

 • Wij hebben eerst de Bugaboo Donkey van de twins gebruikt in combinatie met een draagzak en pas toen ze goed konden zitten hebben we een Childwheels drielingwagen gekocht. Als je een tweelingwagen gewend bent is dat echt heel erg wennen. 
 • Doe ze in bad in de gootsteen in plaats van in een badje. Dan sta je niet gebukt. En aankleedkussen kun je dan op het aanrecht ernaast leggen zodat je daar de baby’s één voor één kunt aankleden.
 • Verder kocht ik alleen maar effen witte/lichte kleding zodat alles bij elkaar in de was kon. Geen schattige jurkjes en dergelijke, maar simpele broekjes en overslagrompertjes met lange mouwen in plaats van losse truitjes. Misschien ben ik iets te praktisch ingesteld haha. Alles in de hete was met Neutral waspoeder speciaal voor de witte was (alleen de poeder variant), werkt als een trein! Deze is eens in de zoveel tijd enorm in de aanbieding bij de Albert Heijn (staat altijd in de kleine lettertjes bij het schap). 

@drielingmoeder_sientje, moeder van drie meisjes:

 • Accepteer hulp. Mensen kookten voor ons en kwamen helpen om dingen uit handen te nemen.
 • Pak één op één momenten en geniet daar bewust van. 
 • Laat dingen los: het huishouden, dingen die ‘moeten’, het sociale et cetera. Dat laatste heeft mij het meest geholpen. Het belangrijkste is dat je zelf de kinderen doet en mensen die komen helpen de focus leggen op andere dingen. Gelukkig hebben wij echt een fijn netwerk. 

(Lees verder onder de afbeelding.)

@graziellatenveen

@4xadventure

@daniellemomoftriplets

Drielingmoeder @daniellemomoftriplets, moeder van één jongen en twee meisjes:

 • Mijn beste tip voor zowel tijdens de zwangerschap als erna is: leg alles vast. Het klinkt zo cliché maar echt, ik werd geleefd de eerste periode. Tijdens de zwangerschap hield ik een dagboek bij en als ik dat teruglees besef ik hoe we die tijd zijn doorgekomen, we leefden van echo naar echo. Eenmaal thuis na de geboorte is het eerste jaar voorbij gevlogen en nu denk ik: had ik maar meer vastgelegd op foto's, vooral foto’s waar ook ik ook op sta.
 • Tijdens de zwangerschap is mijn tip om héél veel rust te nemen. Ik heb niet meer gewerkt sinds mijn eerste echo (zo beroerd was ik en eenmaal na die echo vond ik dat ik daar aan toe mocht geven), al die rust heeft de baby’s goed gedaan, ze lagen zelfs qua groei voor ten opzichte van baby’s bij een eenlingzwangerschap. 
 • Een tip voor als je baby’s in het ziekenhuis liggen is stichting Early Birds, zij maken gratis een fotoreportage in het ziekenhuis. De foto's krijg je gratis, je kunt tegen betaling ook een fotoboek laten maken. Ik kijk er nog vaak in.
 • Wat betreft de babyuitzet: wij hadden drie wipstoeltjes, daar kon ik ze alle drie tegelijk in voeden, dus dit raad ik alle drielingouders aan (of eventueel de Newborn sets van Stokke): baby op de zij, handdoekrol eronder en je kunt ze in je eentje tegelijk voeden.
 • Verder: leg de lat niet te hoog voor jezelf, je huis mag best een keer overgeslagen worden qua schoonmaken,  kies echt voor rust voor jezelf tijdens de slaapjes , want die twee uurtjes tussen de voedingen door had ik echt nodig om te slapen. Zolang je kinderen maar hun knuffels, kusjes, voedingen en schone luiers krijgen en je zelf slaapt, eet en drinkt, ben je al een heel eind.
 • Plan je kraambezoekjes tijdens de voedingen, dan kunnen twee mensen die op bezoek komen ieder een kind voeden en kun jij zelf ook een kind voeden in je armen. Is er een derde persoon op bezoek, laat die dan de koffie, thee en beschuit regelen. Zodra het voeden klaar is en het bezoek de koffie op heeft, kunnen zij weer gaan en kun je zelf even rusten.

Vierlingmoeder @4xadventure, moeder van 4 jongens:

 • Bezuinig niet op vervoersmiddelen: veel naar buiten gaan was mijn redding. Vraag andere meerlingouders welke kinderwagen passend is voor jouw situatie en vaak kun je er dan een tweedehands overnemen! Dit heb je ook nodig om je niet in je plannen te laten tegenhouden omdat je een meerling hebt. Inladen en gewoon gaan.
 • Met name het eerste jaar geldt: de prioriteit ligt bij je kinderen. Leef (geniet) vandaag en leg de lat lager wat betreft huishouden, sociale contacten en carrière. Dat komt allemaal echt wel weer! Ik vond het wel heerlijk om te werken en af en toe iets doen met een vriendin maar ik stelde mijn verwachtingen bij.
 • Laatste tip: maar dat geldt denk ik ook ook bij een eenling: denk niet dat je het als moeder alleen maar goed kan doen. Dan haken vaders snel af en ligt alles ineens op jouw bord. Vaders manier is misschien anders, maar niet slechter!

Openingsfoto: Graziella ten Veen met haar drieling

LEES OOK: Zo herken je een tweelingzwangerschap