Ik sta altijd open voor een boek dat aanzet tot mijmeren en bladeren. ‘De zon, de zee en de sterren’ van Iulia Bochis is zo’n boek.

Zoals dat gaat met boeken die het verdienen om gelezen te worden, kwam dit boek vanzelf op mijn pad. Ik kreeg het opgestuurd, zoals ik wel vaker boeken krijg toegestuurd sinds ik jaarlijks een grote bijdrage lever aan de Happinez kalender. ‘De zon, de zee & de sterren’ trok meteen mijn aandacht door het mooie omslag: een donkerblauwe illustratie van een sterrennacht met gouden letters. Al bladerend blijken de illustraties al net zo mooi: sobere, maar toch warme platen die me mee terugnemen naar een donkere periode in mijn leven en hoe ik daar weer uit klauterde. Het boek is opgedeeld in seizoenen en begint met de herfst, het seizoen van loslaten, naar de koude, soms eenzame winter, die wel wordt verlicht door prachtige sterren. De soms bekende spreuken van bijvoorbeeld Rumi en Lao Tzu in combinatie met de gevoelige tekeningen erkennen de pijn waar je in zo’n periode van winter doorheen gaat, maar zijn ook troostend en ondersteunend. Zelf maakte ik in deze donkere tijd een ‘adventkalender’, waarin ik achter elk vakje iets hoopvols schreef, omdat ik was dat ik onderweg was naar het licht en mezelf daar zo elke dag aan kon helpen herinneren. Bladerend door de eerste seizoenen van “De zon, de zee & de sterren’ moest ik daaraan terugdenken: de pagina’s bieden datzelfde gevoel van hoop en de zekerheid dat het altijd het donkerst is vlak voor de zon opgaat.  

Hierna volgt in het boek het levensseizoen van de lente met uitspraken als ‘Heb geduld met jezelf, het zaadje ziet nooit de bloem’ en ‘groei voltrekt zich niet van de ene op de andere dag’. Ook deze periode herkende ik terug uit mijn eigen leven. In die tijd stroomde mijn hart over van liefde, maar voor mijn gevoel had ik niemand om dat mee te delen. Ik bezocht destijds een seminar van Jeff Foster en toen ik beschreef dat ik zo veel liefde over had, sprak hij woorden die ik nooit zal vergeten: ‘You are trying to get from Spring to Summer’. Een waarheid die me rust gaf, want als het nu lente was, zou het immers spoedig zomer worden? En ja hoor: niet veel later kwam de man van mijn leven op mijn pad, en kort daarop bleek ik zwanger van een tweeling. Genoeg mensen om mijn liefde mee te delen, ik kwam zelfs handen tekort! Kort voor mijn 43e verjaardag kwam daar nog ons derde wondertje bij. ‘Er is geen recht pad in het leven’, zegt Iulia Bochis over het seizoen zomer, en ‘Een dankbaar hart is een magneet voor wonderen’.

Omdat ik weet dat in het persoonlijke ook het universele schuilt, geloof ik dat velen met mij een vergelijkbare reis van winter naar zomer hebben gemaakt. ‘De zon, de zee & de sterren’ weet hier prachtig de juiste woorden en beelden te vinden. Voor mij waren het geen nieuwe wijsheden, maar omdat ze zo mooi in beeld zijn gebracht, weten ze toch opnieuw te raken. Enige puntje van kritiek is dat je het boek snel uit hebt, maar dat geeft niet, want je kunt het eindeloos opnieuw lezen. Fijn cadeau voor iemand die een uitdagende tijd doormaakt, of net als ik houdt van mooi vormgegeven boeken. 

Janneke Jonkman

Janneke is het gezicht achter My Little Dutch Diary en schrijver van onder meer 'O jee, het zijn er twee'. 

O jee, het zijn er twee

Hét boek voor beginnende en ervaren tweelingmoeders, vol ontroerende verhalen en handige tips.