Hoe je moed kunt houden in moeilijke tijden

Dat je depressie (‘depressed’) kunt beschouwen als een staat van diepe rust (‘deep rest’), is een van de bekendste inzichten van schrijver en spiritueel leraar Jeff Foster. Ik bezocht ooit een van zijn seminars en kwam er herboren uit.

Het zal zo’n tien jaar geleden zijn geweest dat ik in een tijdschrift een interview las met spiritueel leraar Jeff Foster. Ik voelde zo’n grote klik bij alles wat hij in dat interview zei, dat ik besloot een van zijn seminars te bezoeken. Zelf kwam ik net uit een moeilijke periode (een ontslag en relatiebreuk in dezelfde maand), waarin ik opnieuw mijn draai had moeten vinden. Op zijn YouTube kanaal zag ik dat ‘deep rest’ een van Jeffs speerpunten was en dat hij depressie zag als een staat van diepe rust: “We can view depression not as a mental illness, but on a deeper level, as a profound, and very misunderstood, state of deep rest, entered into when we are completely exhausted by the weight of our own false story of ourselves,” is het bijschrift van een van zijn filmpjes. Van ‘depressed naar deep rest’ is inmiddels denk ik een van zijn bekendste uitspraken, ook omdat deze in een talkshow werd herhaald door Jim Carrey, waarin hij vertelde over zijn eigen depressies.

Depressief was ik op dat moment gelukkig niet, ik voelde me eigenlijk best goed, maar ik leidde nog niet het leven dat ik wilde: ik wilde dolgraag kinderen, maar de juiste partner was nog niet daar. Dus toen ik de kans kreeg om tijdens het seminar een vraag aan Jeff te stellen, vroeg ik dit: ‘Wat kun je doen als je het gevoel hebt dat je heel veel liefde te geven hebt, maar je hebt niemand om het mee te delen?’ Want dat was hoe ik me voelde: mijn hart stroomde over van liefde, maar na de relatiebreuk en het ontslag was ik voornamelijk… alleen. Jeff keek me aan, écht aan, en zei toen bedachtzaam knikkend: ‘You are trying to get from Spring to Summer’. Dat was de spijker op zijn kop. Ik was van de herfst (het loslaten), door de koude winter (het alleen uitzoeken hoe nu verder) gegaan, en nu was ik als een knop die op het punt stond te gaan bloeien en niet kon wachten om uit te barsten. Alleen… was het nog niet zo ver.

‘Ik ken het gevoel ook’, ging Jeff verder, ‘dat je hart zo overstroomt van liefde dat je het liefst naakt over straat zou rennen om het uit te schreeuwen. Maar vergeet niet dat je je liefde al deelt, nu, op dit moment, door deze vraag te stellen.’ Hij zei het nog een keer: ‘You are already sharing it.’ Het raakte me recht in mijn hart en vanaf dat moment keek ik anders naar liefde: hoe ik het tot uitdrukking bracht in mijn schrijven, in gesprekjes met onbekenden, in vriendschappen. Jeffs woorden, precies raak en precies op het juiste moment in mijn leven uitgesproken, gaven me nieuwe moed en zo kon ik geduldig genieten van de lente tot de zomer losbarstte. Een jaar later kwam de vader van mijn kinderen op mijn pad en kort daarop was ik zwanger van een tweeling. Ineens had ik continu drie (inmiddels vier) nieuwe mensen om me heen om mijn liefde mee te delen, meer zomer kon het niet worden in mijn leven!

Jeff Foster ben ik altijd van een afstandje blijven volgen. Ik las zijn boeken, deel regelmatig uitspraken van hem in de Happinez kalender en verwijs af en toe mensen naar hem door die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Toen hij onlangs een periode ernstig ziek was, visualiseerde ik dagelijks zijn herstel. Wat was ik opgelucht dat hij inderdaad herstelde, want een baken als Jeff is wat deze wereld nu juist kan gebruiken. Binnenkort geeft Jeff weer een driedaags seminar in Nederland (Doorn). Een aanrader voor iedereen die behoefte heeft aan rust te midden van de chaos of een spiritueel leraar zoekt die geen enkel pad volgt, behalve dan misschien gewoon te zíjn in het moment. Of zoals Jeff het zegt:

“Accept your non-acceptance in the moment.
Forgive your inability to forgive.
Surrender to your lack of surrender.
This is the pathless path!”
Jeff Foster

PS Jeffs weekend intensive vindt plaats van vrijdag 2-maandag 5 december. Je kunt je HIER aanmelden. 

LEES OOK: Recensie van het boek De zon, de zee & de sterren 

Janneke Jonkman

Janneke is het gezicht achter My Little Dutch Diary en schrijver van onder meer 'O jee, het zijn er twee'.