5 redenen om menstruatieondergoed te gebruiken

Snuggs hugger recycled nylon raspberry 50905164939613 1300x

Aanvankelijk was ik sceptisch over het gebruik van menstruatieondergoed, maar inmiddels ben ik helemaal om. 5 redenen om over te stappen.

Toen ik voor het eerst hoorde over menstruatieondergoed leek het me maar onhandig. Moest je je dan overdag meerdere keren helemaal omkleden? En waar liet je dan dat broekje als je onderweg was? Inmiddels ben ik helemaal om en zijn al mijn vragen beantwoord. Mocht jij net als ik nog sceptisch zijn, hierbij mijn 5 beste redenen om over te stappen.  

 1. Menstruatieondergoed is een duurzame keuze.

  Je creëert geen bergen niet te recyclen afval meer zoals je wel met wegwerpproducten doet (75 kilo afval per vrouw in totaal!). Er zit vaak plastic in wegwerpproducten verwerkt en soms zelfs chemicaliën. Zelf gebruik ik momenteel menstruatieondergoed van Snuggs, een duurzaam Europees merk dat ethisch produceert.
 2. Menstruatieondergoed is hygiënischer.

  Dankzij het anti-bacteriële absorberende laagje ruikt het niet en ontstaat er geen bacteriëngroei. Deze absorberende laag blijft bij Snuggs ook echt goed droog waardoor het geen ongemak oplevert overdag. Ik hoef overdag ook niet te verschonen, alleen soms op de eerste dag.
 3. Menstruatieondergoed is comfortabel.

  De broekjes zitten echt fijn (zelfs fijner dan een groot deel van mijn gewone ondergoed). Het ondergoed van Snuggs is het allerdunste op de markt, ze bieden zelfs strings aan. Het irriteert niet, wordt niet zweterig en het verschuift niet. Doorlekken is ook echt niet aan de orde; als het broekje verzadigd is merk je dat vanzelf (tip: als de naden kleuren, is het tijd om te verschonen). Je ziet de broekjes ook niet zitten onder je kleding. Was de broekjes wel voor gebruik, dat activeert de absorberende laag.
 4. Menstruatieondergoed is goedkoper.

  Oké, het is even een investering, maar dit alternatief voor maandverband en tampons betaalt zich op de lange termijn uit. Je hoeft geen wegwerpproducten meer te kopen en je grijpt ook nooit meer mis als je onverwacht menstrueert. Mocht je het toch fijn vinden om het te combineren met de cup of een tampon (bijvoorbeeld op de eerste dag of als je onderweg bent), dan kan dat natuurlijk ook. Dat deed ik in het begin ook, maar nu steeds minder omdat ik er inmiddels op durf te vertrouwen dat het goed gaat.
 5. Menstruatieondergoed maakt je leven makkelijker.

  Zoals gezegd was ik aanvankelijk sceptisch, maar toen ik op een dag reuze chagrijnig was wegens gehannes met tampons, maandverband en lekkage, besloot ik het toch een kans te geven. Had ik dat maar eerder gedaan! Ik had niet verwacht dat het gebruik mijn leven zo veel makkelijker zou maken. Het heeft me een comfortabele, natuurlijke menstruatie opgeleverd, waaraan ik nauwelijks aandacht hoef te besteden. Nu vond ik tampons op zich ook redelijk werken, maar voor de nachten had ik nooit een goede oplossing. Inmiddels vind ik menstruatieondergoed ook voor overdag een veel beter alternatief. Voor mij voelt het alsof ik eindelijk kan menstrueren zoals de natuur het heeft bedoeld, namelijk moeiteloos en zonder gedoe. Het enige wat ik jammer vind, is dat dit ondergoed niet eerder is uitgevonden. Want ook voor de weken na je bevalling vind ik het een uitkomst.

Wil je Snuggs ook proberen? Met de kortingscode MYLITTLE krijg je nu 15% korting op alle Snuggs producten. Deze is ook geldig op voordeelverpakkingen. Je hebt een niet-goed-geld-terug-garantie tot 60 daggen. 

PS Deze blog schreef ik in samenwerking met Snuggs, maar bevat wel 100% mijn eigen mening.

Janneke Jonkman

Janneke is het gezicht achter My Little Dutch Diary en schrijver van onder meer 'O jee, het zijn er twee'. 

O jee, het zijn er twee

Hét boek voor beginnende en ervaren tweelingmoeders, vol ontroerende verhalen en handige tips.