Zo verloopt jouw tweelingzwangerschap van week tot week (mét foto’s van mijn buik)

Ben je zwanger van een tweeling, dan moet je vaak maar raden wat zich in je buik afspeelt. Daarom: een overzicht van hoe je tweelingzwangerschap ongeveer verloopt plus mijn zwangere-buikfoto’s, de symptomen én wat je wanneer moet regelen. Deze week deel 1 van de tweelingzwangerschapskalender: week 2 tot en met 17.

Wat was ik tijdens mijn tweelingzwangerschap nieuwsgierig naar wat zich afspeelde in mijn buik en wat me nog te wachten stond. Er zijn veel boeken en sites met een ‘normale’ zwangerschapskalender, maar op een gegeven moment kloppen die niet meer met wat je meemaakt. Ook de zwangerschapsapp waar ik elke dag enthousiast op keek ging steeds meer uit de pas lopen. Daarom in deze blog speciaal voor alle andere nieuwsgierige tweelingzwangeren: zo verloopt je zwangerschap ongeveer – en ik vertel je ook wat er bij mij gebeurde én wat je moet regelen. Omdat het zonder plaatjes natuurlijk lang zo leuk niet is, krijg je mijn tweelingbuikfoto’s erbij cadeau (onder aan deze blog). Toen ik die maakte, had ik geen idee dat ik ooit deze zwangerschapskalender zou gaan schrijven; het zijn dus totaal niet-gestileerde kiekjes van mijn zwangere blote buik in mijn niet heel goed verlichte slaapkamer, zonder make-up, met hier en daar een handdoek op mijn hoofd omdat ik net uit de douche kom. Maar goed, dat maakt het wel zo echt. Deze week deel 1 van de tweelingzwangerschapskalender: week 2 tot en met 17.

Janneke Jonkman

Janneke is het gezicht achter My Little Dutch Diary en schrijver van onder meer 'O jee, het zijn er twee'. 

O jee, het zijn er twee

Mijn boek voor beginnende en ervaren tweelingmoeders, vol ontroerende verhalen en handige tips. 

Week 2 (het moment van bevruchting) en 3

IN JE BUIK: er worden twee eitjes bevrucht (een 2-eiige tweeling) óf er is maar 1 eitje (1-eiige tweeling) dat zich begint te splitsen. Splitst het zich binnen 1-3 dagen na de bevruchting, dan worden er twee aparte vruchtzakken en placenta’s gevormd, splitst het eitje zich binnen 4-8 dagen, dan ontstaat een gezamenlijke placenta met aparte vruchtzakken, en treedt de splitsing later op (8-13 dagen na de bevruchting), dan kan er een tweeling ontstaan met maar 1 vruchtzak en 1 placenta (mono-mono tweeling).

SYMPTOMEN & ZO GING HET BIJ MIJ: Kort na de bevruchting krijg ik al last van allerlei zwangerschapskwaaltjes. Ik lig klaarwakker naar het plafond te staren, terwijl ik op een heerlijke vakantie ben, ik heb last van oprispingen, een opgeblazen gevoel, zere tepels, darm- en buikkrampen, misselijkheid en hoofdpijn. (Zie ook Zo herken je een tweelingzwangerschap.) Je kunt ook - eerder dan wanneer je maar één kindje draagt - een innestelingsbloeding krijgen. Al ruim vóór ik een test heb gedaan weet ik vrijwel zeker dat ik zwanger ben.

NU REGELEN: Een zwangerschapstest doen. Al 8-12 dagen na je ovulatie kun je positief testen in plaats van 12-16 dagen bij een eenlingzwangerschap. Als je inderdaad zwanger bent, kun je alvast de eerste afspraak bij de verloskundige inplannen (die je, zodra duidelijk is dat het om een tweelingzwangerschap gaat, zal doorverwijzen naar een gynaecoloog). Als je volgend kalenderjaar bent uitgerekend is het ook slim om zorgverzekeringen te vergelijken: zeker met een tweelingzwangerschap is het handig je zo uitgebreid mogelijk te verzekeren. Zoek ook uit wat je wel en niet mag eten.

Week 4 t/m 8

IN JE BUIK: Met 4 weken zijn er op een echo al twee heel kleine vruchtzakjes te zien. Je baby’s zijn dan zo groot als een puntkomma. In deze weken ontwikkelen je baby’s zich supersnel: de hersenen en ruggengraat ontwikkelen zich en er ontstaan armpjes en beentjes. Ook krijgen ze allebei een hartje dat begint te kloppen. Aan het eind van de achtste week zijn alle organen van je baby’s al aanwezig, zijn ze allebei zo groot als een bosbes en wegen ongeveer 2 gram.

SYMPTOMEN & ZO GING HET BIJ MIJ: De test slaat bij mij binnen 3 tellen positief uit. Ik heb af en toe steken in mijn buik, moet vaak plassen, verder ben ik moe en heb ik enorm gevoelige borsten. Met 6 weken zie ik voor het eerst een begin van een buikje en maak ik een eerste foto. Je kunt in deze weken flinke trek krijgen: als je zwanger bent van een tweeling heb je 1,5 keer zoveel calorieën nodig als een vrouw die een eenling verwacht: in het eerste trimester zijn dat zo’n 300 extra calorieën per dag. Helaas begint bij mij rond zes weken juist een flinke misselijkheid, waardoor ik niet zo heel veel naar binnen krijg. ’s Morgens zittend in bed een cracker eten helpt, evenals kleine porties en precies datgene eten waar ik wél zin in heb. Bij mij gaan groentesoep, spinazie, ei en yoghurt redelijk goed naar binnen. Overigens word ik met acht weken ineens wakker zónder gevoelige borsten, waarop ik meteen bang ben dat er iets mis is met de zwangerschap. Ook heb ik aan het eind van week 8 wat bloedverlies. Er wordt een vervroegde echo ingepland. Zou het wel goed aflopen met deze zwangerschap? Of zou ik soms zwanger zijn van een tweeling…? Gek genoeg zie ik ineens overal tweelingen.

NU REGELEN: Heb je het vermoeden dat je zwanger bent van een tweeling, dan kun je kiezen voor een vroege echo. Vanaf 8 weken is met zekerheid op de echo te zien of het inderdaad gaat om een tweelingzwangerschap. Soms is dat ook met 6 weken al te zien. Wel is er dan nog een kleine kans op het vanishing twin syndrome: 1 van de embryo’s kan in het eerste trimester ophouden zich verder te ontwikkelen.

Week 9 t/m 13

IN JE BUIK: Je baby’s krijgen vingertjes, teentjes en zelfs nageltjes. De gezichtjes beginnen zich steeds meer te vormen en er ontstaan toekomstige tandjes. Ook gaan je baby’s plassen in het vruchtwater. In de tiende week vindt de eerste interactie tussen je baby’s plaats en dat contact wordt steeds sterker. Ze zullen ze komende weken op elkaars duim gaan zuigen, hun armpjes om elkaar heen slaan, om het beste plekje vechten en tegen elkaar aan in slaap gaan vallen. Rond 12 weken zijn je baby’s ongeveer zo groot als een pruim en wegen ze elk zo’n 14 gram. Je baby’s zijn dan officieel geen embryo’s meer, maar foetussen.

SYMPTOMEN & ZO GING HET BIJ MIJ: Bij de echo komt er gelukkig meteen een kloppend hartje in beeld. En dan komt er nóg een kloppend hartje in beeld. Vandaar dat ik zo misselijk ben! En het bloedverlies komt volgens de echoscopiste ‘doordat het zo druk is in je buik’. We zijn ontzettend blij, maar het nieuws brengt ook stress met zich mee. Zo moeten we bijvoorbeeld verhuizen. Symptomen waar je rond deze tijd onder meer last van kunt hebben: zere borsten, verstopping, vermoeidheid, vaak moeten plassen, misselijkheid, bloedend tandvlees of bloedneuzen, meer afscheiding en meer of juist minder soort in seks. Bij mij overheerst de misselijkheid. Mijn buik begint een beetje te bollen, vooral ’s avonds. ’s Morgens is er meestal weinig meer van te zien – van de zwangerschapshaptonoom begrijp ik dat je baby’s als ze rustig zijn meer naar achteren in je buik liggen.

NU REGELEN: Rond 10 weken krijg je een termijnecho; vraag als je bezorgd bent, of dat al eerder kan. Met 11-12 weken kun je een combinatietest laten uitvoeren. Een NIPT-test kan alleen worden uitgevoerd bij een monochoriale tweelingzwangerschap (de baby’s delen de placenta en er is geen of een dun tussenvlies). Ook moet je je nu al inschrijven voor kraamzorg. Verder is het natuurlijk nuttig de praktische zaken te regelen: moet er verhuisd worden of verbouwd? Willen jullie straks kinderopvang of liever een gastouder (aan huis)? Is er een grotere auto nodig? Hoef je niet te verhuizen, dan is het handig om wél grondig je huis op te ruimen om plaats te maken voor alle (dubbele) babyspullen. Als je je fit genoeg voelt, is het fijn om dat te doen voor je buik in de weg gaat zitten. Wil je een zwangerschapscursus doen, schrijf je dan zo vroeg mogelijk in. Tweelingen worden meestal eerder geboren (gemiddeld 3-4 weken eerder en meer dan de helft komt vóór week 36).

Week 14 t/m 17

IN JE BUIK: Gefeliciteerd, je zit in je tweede trimester! Meestal is zwangerschapsmisselijkheid nu voorbij of wordt het minder. Met 14 weken zijn je baby’s zo groot als een citroen en wegen ze ongeveer 45 gram. Ze kunnen nu slikken en hun nieren beginnen te werken. Met 17 weken zijn je baby’s al zo groot als een peer en wegen ze elk zo’n 140 gram. Je baby’s kunnen nu fronsen en grimassen maken.

SYMPTOMEN & ZO GING HET BIJ MIJ: Tot nu toe vertoonde mijn buik wel een lichte bolling, maar met 14 weken kan ik mijn buik definitief niet meer ‘inhouden’. Ik ben af en toe duizelig en na een lange fietstocht - op zoek naar een huis - ga ik bijna van mijn stokje. Ook krijg ik in deze tijd last van lage rugpijn en begin ik slechter te slapen (ik zie dit zelf ook terug op de foto's). Maar gelukkig is mijn misselijkheid voorbij; ik eet borden vol boerenkool en als toetje nog meer boerenkool. En vaak meerdere sinaasappels achter elkaar. Niet zo vreemd, want in het tweede trimester mag je in een tweelingzwangerschap per dag 680 calorieën extra eten. Volgens mijn collega’s moet ik minder eten omdat ik anders te dik zou worden (!), maar dat advies sla ik in de wind. Ik eet gewoon waar ik behoefte aan heb. Vanaf 14 weken kun je ook beweging in je buik gaan voelen; zelf voel ik gek genoeg vooral leven links onder in mijn buik. Mogelijke zwangerschapskwalen zijn onder meer: brandend maagzuur, bloedarmoede, lekkende tepels, kortademigheid, vermoeidheid en verstopping. Leuker nieuws: misschien zijn de geslachten van de baby's al te raden op de echo. De echoscopiste meent met 14 weken al te kunnen zien dat er twee meisjes in mijn buik zitten (en dat klopte!).

NU REGELEN: Laat controleren of je aanvullende vitaminen nodig hebt, vooral als je veel last hebt van cravings. Als je niet getrouwd bent, regel dan de erkenning van je kinderen. En meld bij je zorgverzekeraar dat je zwanger bent van een tweeling. Dit is ook een goed moment om je te gaan inlezen in tweelingzwangerschap en -ouderschap. De boeken die ik aanraad zijn Het grote tweelingenboek van Coks Feenstra (een handig naslagwerk dat doorloopt tot de volwassenheid) en natuurlijk mijn eigen tweelingboek O jee, het zijn er twee (met naast mijn eigen verhaal veel praktische tips, lijstjes en interviews met tweelingmoeders en deskundigen - en heel veel fijne tweelingfoto’s).

LEES OOK: 
Deel 2: Zo verloopt jouw tweelingzwangerschap week 18 t/m 25
Deel 3: Zo verloopt jouw tweelingzwangerschap week 25 t/m 34
Deel 4: Zo verloopt jouw tweelingzwangerschap week 35 t/m pp