Zo verloopt jouw tweelingzwangerschap deel 4: week 35 t/m 8 weken postpartum

De allerlaatste loodjes van je tweelingzwangerschap! Misschien ben je al bevallen, misschien loop je door tot week veertig. Wat kun je ongeveer verwachten en hoe verloopt de postpartum periode voor je lichaam? Inclusief mijn postpartum buikfoto's.

Wat kunnen ze pittig zijn, die laatste loodjes van je tweelingzwangerschap. Misschien verwens je je loodzware buik inmiddels, maar als alles nog steeds goed gaat is dat natuurlijk fantastisch! Misschien ben je al aan het aftellen tot de geplande keizersnede of de inleiding. De kans is ook aanwezig dat je baby’s al geboren zijn. 28% van de tweelingmoeders haalt de 35 weken niet. 

Janneke Jonkman

Janneke is het gezicht achter My Little Dutch Diary en schrijver van 'O jee, het zijn er twee'. 

Week 35-37

IN JE BUIK: Is er sprake van een mono-mono tweelingzwangerschap (je tweeling deelt dan samen één vruchtzak), dan haal je deze zwangerschapstermijn wellicht niet. Gemiddeld worden eeneiige tweelingen die samen de vruchtzak delen in week 34 geboren. En ook bij een minder risicovolle tweelingzwangerschap kan het gebeuren dat je baby's zich al voor week 35 aandienen. Zitten je baby’s nog wel in je buik, dan groeien ze rustig door. Bij 36 weken zouden je baby’s al tegen de 2,5 kilo kunnen wegen, mits ze goed de ruimte hebben gehad om te groeien. Als ze met 36 weken worden geboren, dan moeten ze wellicht nog wat tijd doorbrengen op de intensive care. In sommige ziekenhuizen beschikken ze over couveusesuites: je kunt dan met je baby’s op dezelfde kamer slapen. Meer dan 60% van de tweelingen wordt vóór week 37 geboren en is dus officieel prematuur. 37 weken wordt wel als de ideale termijn gezien voor tweelingen om geboren te worden. Daarom wordt vaak een inleiding of geplande keizersnede voorgesteld rond 37-38 weken.

SYMPTOMEN & ZO GING HET BIJ MIJ: Moeilijk kunnen slapen ’s nachts, lage rugpijn, brandend maagzuur, vermoeidheid, kortademigheid, striae, harde buiken, jeuk: het kan allemaal voorbijkomen in deze periode. Het belangrijkste is dat je altijd contact opneemt met het ziekenhuis als je je ergens zorgen over maakt. Bel in elk geval het ziekenhuis als je meer dan vier harde buiken in een uur hebt. In het derde trimester mag je per dag 900 calorieën extra eten, dus probeer voldoende te eten (lukte mij persoonlijk niet vanwege hardnekkig brandend maagzuur, maar kan zeker bijdragen aan een voorspoedige groei). Zelf heb ik in deze periode elke dag CTG’s vanuit huis, waarbij de hartslagen van de baby’s worden gemeten. Verder zul je regelmatig echo’s krijgen en kan eventueel ook je baarmoederhals worden gemeten. Sommige aanstaande tweelingmoeders zullen de laatste dagen of weken van hun zwangerschap in het ziekenhuis doorbrengen. Zelf ben ik bevallen met 36 weken en 3 dagen, na het ’s nachts spontaan breken van mijn vliezen en door middel van een keizersnede in verband met een dubbele stuitligging. Mijn kinderen wegen dan rond de 2 en 2,5 kilo. Wat ben ik blij! Niet alleen met twee gezonde kinderen, maar ook dat ik eindelijk van dat brandend maagzuur ben verlost en weer alles kan eten. Zelf ben ik in totaal 10 kilo aangekomen tijdens mijn zwangerschap, maar ik ken ook moeders die 25 kilo aankwamen en die kilo’s na hun zwangerschap makkelijk weer kwijtraakten. Meer over mijn zwangerschap, kraamtijd en alles wat daarna kwam lees je in mijn boek (plus heel veel handige tips en interviews met andere moeders en deskundigen). 

NU REGELEN: Alles wat ik in deel twee van deze kalender beschreef waar je nog niet aan toe bent gekomen. Heb je nog geen kraampakket in huis? Overweeg een natuurlijk kraampakket aan te schaffen. Heb je tijd over of moet je verplicht bedrust houden, lees dan vooral mijn boek O jee het zijn er twee om je optimaal voor te bereiden op je tweelingkraamtijd. 

Week 38-40

IN JE BUIK: Zit je tweeling nog steeds in je buik? Gefeliciteerd! Er zijn maar heel weinig tweelingmoeders die dragen tot in week 38 of langer. Misschien ben je dankbaar dat je zo ver gekomen bent, of ben je je zwangerschap meer dan zat. Als je het niet meer volhoudt, kun je dat aangeven. Waarschijnlijk wordt er dan een inleiding of keizersnede voor je ingepland.

SYMPTOMEN & ZO GING HET BIJ MIJ: Alle symptomen die ik eerder noemde, met waarschijnlijk nog een schepje erbovenop. Probeer veel met je benen omhoog te zitten en besteed zoveel mogelijk taken uit! Ik heb zelf deze termijn niet gehaald en miste mijn buik regelmatig toen mijn baby’s eenmaal geboren waren. Misschien een opsteker als het je allemaal te veel wordt. Het is ook heel bijzonder dat je ze nog steeds mag dragen!

NU REGELEN: Grote kans dat er een inleiding of keizersnede voor je wordt ingepland, maar misschien wil je wel wachten tot ze spontaan komen? Verdiep je in de mogelijkheden en vraag bij tweelingmoeders naar hun ervaringen, bijvoorbeeld in de Tweeling Mama’s Facebook-groep of op de NVOM pagina op Facebook.

Week 1 - 8 postpartum

IN JE BUIK: Waarschijnlijk is het even wennen, zo’n lege buik! Je kunt flink naweeën hebben. Je baarmoeder moet weer krimpen en hierdoor slinkt ook je postpartum buik. Als je borstvoeding geeft, krimpt je baarmoeder sneller. Hierdoor kun je de eerste drie dagen extra last hebben van naweeën. Ongeveer 6 tot 8 weken na de bevalling heeft je baarmoeder weer haar normale grootte terug. Ook je baby’s zullen moeten wennen aan het leven buiten de buik. Als ze veel huilen, kan inbakeren of dragen in een draagdoek ze weer dat veilige gevoel geven dat ze in de buik hadden. 

SYMPTOMEN & ZO GING HET BIJ MIJ: Afhankelijk van jouw herstel en dat van je baby’s verblijf je thuis of in het ziekenhuis. Wij verbleven er zelf 5 dagen.  Behalve van naweeën kun je last hebben van kraamtranen, stemmingswisselingen, vermoeidheid en concentratieproblemen. Je verliest ook nog veel bloed, met soms stolsels ter grootte van een mandarijn! Na een paar dagen gaat het bloedverlies over in een flinke menstruatie. Verder kan het pijnlijk zijn om naar de wc te gaan, en kan je vagina pijnlijk aanvoelen, vooral als je bent ingeknipt of -gescheurd. Je kunt ook last hebben van obstipatie. Doe het rustig aan en vergeet niet dat je na een keizersnede niet mag tillen, autorijden of huishoudelijke klussen doen. Drie tot vier dagen na de geboorte kun je last krijgen van stuwing, wat gepaard gaat met pijnlijke borsten. Wil je borstvoeding geven, dan zul je nu veel kolven en/of je kinderen vaak aanleggen. Dat kan voor extra vermoeidheid zorgen, maar het verkleint wel de kans op infecties en zorgt bij jou voor minder bloedverlies.

NU REGELEN: Geef na een ziekenhuisbevalling de geboorte door aan de kraamzorg. Je partner moet binnen drie werkdagen de geboorteaangifte regelen. Zijn jullie er nog niet uit qua namen, dan moet je nu de knoop doorhakken. Check of je na een ziekenhuisperiode nog recht hebt op (aanvullende) kraamzorg of couveusenazorg. Als je borstvoeding geeft, kan het handig zijn om een (dubbele elektrische) kolf te huren of te kopen. Sommige tweelingmoeders vinden het makkelijker om gekolfde melk te geven dan hun tweeling aan te leggen. Je vindt veel borstvoedingstips (ook van een lactatiekundige) in mijn boek. Verder zul je je misschien willen inlezen in darmkrampjes, reflux en andere babykwaaltjes. Twee huilende baby’s troosten kan een uitdaging zijn, hoewel je er steeds meer handigheid in zult krijgen. Hoe badder je twee baby’s, hoe laat je ze in je eentje gelijktijdig boeren en hoe krijg je die dubbele poepvlekken eruit? Zoek hulp als het je allemaal te veel wordt of vind de oplossing in O jee, het zijn er twee. Deze periode kan aanvoelen als een emotionele achtbaan, maar die dubbele lachjes na vier tot zes weken maken alles goed! 

LEES OOK DE REST VAN DEZE ZWANGERSCHAPSKALENDER:

Deel 1: week 2 t/m 17
Deel 2: week 18 t/m 25
Deel 3: week 26 t/m 34

O jee, het zijn er twee

Hét boek voor beginnende en ervaren tweelingmoeders, vol ontroerende verhalen en handige tips.