10 dingen waarin je uitblinkt als je een tweelingmoeder bent

Ben je onlangs moeder geworden van een tweeling? Dan ontdek je waarschijnlijk al snel allerlei onvermoede talenten in jezelf. Deze 10 bijvoorbeeld. 

Als je net een tweeling hebt, komen er als vanzelf allerlei verborgen talenten bij je boven. Die van mij zijn inmiddels vier jaar, dus ik heb inmiddels mijn handen weer redelijk vrij, maar wat heb ik gesjouwd, gegoocheld en gerend! Vooral dat eerste jaar kwam ik voor mijn gevoel steeds een hand tekort en was multitasken algauw mijn middle name. Heb jij twee baby's, dan ben je waarschijnlijk verschrikkelijk goed in:

1. Zingen. Kinderliedjes met name. Of zelfverzonnen liedjes op zelfverzonnen melodieën, werkt ook. Het is dé manier om de ene baby zoet te houden terwijl je druk bent met de andere baby. Dat zingen mag trouwens best vals zijn en het geeft ook helemaal niet als je de tekst kwijt bent, ze vinden het allemaal even fantastisch. Lastiger wordt het als ze écht vergaan van de honger, hoewel dan nog wel eens de volgende truc wil werken: zing een liedje dat je ook dagelijks zong toen ze in de buik zaten. Dat vergroot de kans op succes.

2. Nee zeggen. Met name tegen telefonische enquêteurs en studenten die je op straat proberen lid te maken van een goed doel. Of buurvrouwen die vragen of je even een pakje shag wilt meenemen voor hun man, als je toch naar de supermarkt gaat. Ja, zeg, daar heb je nu echt even geen tijd voor. Jij hebt een tweeling, zij niet. Dus jouw tijd is nu even goud waard (als ze je dat willen betalen, wil je misschien wel een minuutje voor ze vrij maken).

3. Goochelen. Met baby’s welteverstaan. Eentje in je arm, de ander onder je oksel. Een aan de borst, eentje tussen je voeten. Of één baby in de hand, en één in de lucht. Je weet zelf ook niet hoe je het doet, maar het eindigt er altijd mee dat ze allebei gegeten, gedronken, gepoept en geplast hebben, en weer tevreden in hun bed liggen.

4. Multimoederen. Ook wel multimaxen. Dat is multitasken, to the max. Moederen 2.0. Bijvoorbeeld: een willekeurige selectie van drie dingen uit dit lijstje tegelijkertijd doen. Goochelen, zingen én nee zeggen.

5. Tot tien tellen. Ja, dat kon je al, maar nu verhef je het tot een kunst. Bijvoorbeeld als allebei je kinderen het tegelijkertijd op een brullen zetten. Als je de achtste poepluier op een dag moet verschonen. Als je ene kind voor de zoveelste keer de speen van je andere kind uit de mond trekt. Diep ademhalen, tot tien tellen en dan overgaan tot actie.

6. Tillen. Nee, je hebt niet voor niets tijdens zwangerschapszwemmen met gewichtjes in je handen door het water gebanjerd. Want nu sjouw je de hele dag. Met baby’s. Met boodschappen die niet onder in de wagen passen (vooral als je een wagen hebt met twee bakken boven elkaar blijft er verdraaid weinig ruimte over). Met oud papier en glas dat buiten moet worden gezet terwijl je ook nog een dubbele wagen duwt. Met zestien pakken luiers, omdat die toevallig in de aanbieding waren.

7. Schoonmaken met de Franse slag. Even een paar babydoekjes over de wc-pot en taadaa, hij kan zo weer een week mee.

8. Snelle pasta’s maken. Of snelle salades. Of snelle tosti’s. In elk geval alles wat snel is en wat je ’s avonds kunt eten. En wat je klaar kunt maken terwijl je ook nog babyhapjes aan het pureren bent en de vaatwasser uitruimt. Liefst met een paar vitaminen erin.

9. Dutjes doen. Wanneer het maar kan, zodra de kinderen slapen. Echt, van niets fleur je als tweelingmoeder zo op als van een power napje. En vooral niet langer dan drie kwartier, want dan werkt het averechts. Maar dat heb je meestal al snel door. Trouwens, na drie kwartier wordt er toch meestal weer eentje wakker.

10. Genieten van de kleine dingen. Een wandelingetje met de wagen in de zon. Vijf hele minuten douchen. Je baby’s die alweer iets nieuws kunnen en je daarbij zo enorm vertederend aankijken. Oké, het is misschien geen wereldnieuws en het is te onbenullig om op Facebook te zetten, maar het maakt je wel verdraaid gelukkig.  

LEES OOK: Do's en don'ts voor omstanders van pasgeboren tweelingen

Janneke Jonkman

Janneke is het gezicht achter My Little Dutch Diary en schrijver van onder meer 'O jee, het zijn er twee'. Sommige van deze blogs verschenen eerder op Mynd of Me-to-We.

O jee, het zijn er twee

Hét boek voor beginnende en ervaren tweelingmoeders, vol ontroerende verhalen en handige tips.