Hoe zorg je dat de berg cadeautjes met sinterklaas en kerst binnen de perken blijft? December is bij uitstek een maand waarin je stemt met je portemonnee: door bewust te kopen kun je helpen om de wereld een klein beetje mooier te maken. En dat is een mooie kerstgedachte toch? De vier-cadeautjes-regel ken je vast wel: ‘Something they want, something they need, something to wear and something to read.’ Ik hing deze al langer aan, zelfs al vóór ik van de hele regel had gehoord. Zijn je kinderen onder de vier, dan hebben ze sowieso bijna geen cadeautjes nodig, vind ik.

Nu zijn mijn kinderen vierenhalf en maken ze sinterklaas veel bewuster mee. Ze hebben voor het eerst ook echt een wensenlijstje en weten precies wat ze leuk vinden. Ik vind het daarom belangrijk dat ze iets krijgen wat ze écht willen, omdat ik ze wil stimuleren hun eigen smaak te ontwikkelen en ze ook mogen ontdekken dat sommige wensen vervuld worden. De verleiding om veel pakjes in te slaan, is dus een stuk groter dan voorgaande jaren. Tegelijkertijd wil ik graag onze ecologische voetafdruk verkleinen. De bekende vier cadeautjes regel biedt houvast, maar van mijn mocht-ie nog wat groener. Want wát voor kleren koop je? En ‘iets wat ze nodig hebben’ kan volgens mij ook nog bewuster. Daarom heb ik een nieuwe cadeautjesregel bedacht voor een duurzame decembermaand – geïnspireerd op onze recente bruiloft:

‘SOMETHING OLD, SOMETHING NEW, SOMETHING GREEN, SOMETHING YUMMY –

AND SOMETHING FOR MUMMY’

1.     Something old: Vooral grotere stukken speelgoed heb ik liever tweedehands dan nieuw. Ik vind het zó zonde om die nieuw aan te schaffen terwijl er zoveel moois te koop is op Marktplaats – dat je later vaak ook weer kunt doorverkopen of -geven. Dit jaar komt de groene Sint bij ons langs met een barbieauto en een poppenwagen. Ook kinderboeken kopen we meestal tweedehands. Sint moet dan wel wat eerder aan de slag (zo begin november), maar gelukkig krijgt hij hier hulp van de oma’s.

2.     Something new: Ik probeer duurzaam te leven, maar ik hou ook van overvloed. Ik vind het zoals gezegd belangrijk de wensen van mijn kinderen af en toe te vervullen, zodat ze vertrouwen krijgen in hun manifestatiekracht. Ze mogen dus óók iets nieuws wat ze heel graag willen. Wel bij voorkeur iets waar ze lang plezier van hebben. Zelf heb ik al mijn barbies en Sylvanian beertjes uit mijn kindertijd nog, dus deze vallen bij mij in de categorie – ook al zijn ze van plastic gemaakt. En deze bijzondere foto's voor op de kinderkamer (wij gingen voor een achtergrond met eenhoorn en een met babyolifant) waren bij mijn kinderen echt een schot in de roos deze sinterklaas. Ook echt een cadeau waar ze lang plezier van gaan hebben.  

3.     Something green: Natuurlijk zijn er ook heel veel duurzame geproduceerde cadeautjes te koop. Bijvoorbeeld hier. Maar ook ecologische kleertjes of schoentjes kunnen prima onder deze regel. Zoals de jurkjes die mijn kinderen op deze foto dragen van Gugguu, een fair trade kledingmerk dat met Oekotex en biokatoen werkt (en bovendien superleuk is voor tweelingen).

4.     Something yummy: Gewoon snoep dus! Van mij mag het in de decembermaand. Een fair trade chocoladeletter bijvoorbeeld. Snoep eet je op en levert maar weinig afval op. En wat een schat vond ik het vroeger om een eigen chocoladeletter te hebben! Voor de kerst leg ik denk ik een bouwpakket voor een koekhuis  onder de boom. Dan hebben we meteen wat te doen.

5.     Something for mummy: Gewoon, omdat je zelf ook wat verdient in de decembermaand. Spullen hebben we natuurlijk genoeg (ik wel in elk geval), maar moeders zijn druk zat in december en om met kerst niet gestrest aan de kerstdis te zitten, pleit ik bij deze voor een uitstapje voor jezelf in de decembermaand. Iets leuks, zonder partner of kinderen erbij, waar je blij van wordt. Ik ging voor een fijne shiatsu massage en kan er weer helemaal tegen.

Veel plezier deze decembermaand en neem gerust ons motto over: alle beetjes helpen!

 LEES OOK:  Dit zijn de fijnste duurzame peuterbekers 

Janneke Jonkman

Janneke is het gezicht achter My Little Dutch Diary en schrijver van onder meer 'O jee, het zijn er twee'. 

O jee, het zijn er twee

Hét boek voor beginnende en ervaren tweelingmoeders, vol ontroerende verhalen en handige tips. 

Lorem ipsum dolor sit amet

Lorem ipsum dolor sit amet

Lorem ipsum dolor sit amet

Lorem ipsum dolor sit amet

Comparte con tus amigos