Hoe wij als vegetarisch gezin de herfst en winter doorkomen

Laveen natuurlijke vitamines

Al een aantal jaar eten wij als gezin (zo goed als) vegetarisch. Daarnaast heb ik 2,5 jaar borstvoeding gegeven, en bleef ik me fit voelen. Naast gezond eten, denk ik dat ik veel te danken heb aan de natuurlijke supplementen die we gebruiken.

Al een aantal jaar ben ik volledig vegetariër – ik eet geen vlees of vis en bij voorkeur ook geen kaas met dierlijk stremsel. Biologisch vlees zetten we af en toe wel op tafel – de man is een flexitariër – maar een van de kinderen is ook al jaren vegetariër, en de andere twee tanen ook niet echt naar vlees. Er zijn tegenwoordig zulke goede vleesvervangers op de markt en onze kinderen vinden die lekkerder dan vlees. Ook eten we regelmatig peulvruchten en noten. Toch is het als je vegetariër bent wel raadzaam om wat extra supplementen te nemen: in elk geval B12, maar ook aan ijzer, calcium, zink, vitamine D en omega 3 kun je een tekort krijgen als vegetariër. Supplementen maken dus onderdeel uit van onze leefstijl.

Al een paar jaar heb ik een samenwerking met Laveen, een relatief jong bedrijf dat werd opgericht door Jo, die in 2013 als kersverse moeder een zoektocht startte naar natuurlijke vitaminen en supplementen voor haar baby. Ze bleken moeilijk te vinden en daarom besloot ze ze zelf te gaan ontwikkelen. Ze begon met de Laveen Olive Drops vitaminen voor baby’s en kinderen, later volgden ook vitaminen voor mama’s. Alle producten zijn vegan, dierproefvrij en de druppels zijn gemaakt van biologische olijfolie. Zelf begon ik met de Laveen Mama Multi tijdens de zwangerschap van onze derde. In mijn eerste (tweeling)zwangerschap werd ik bijna letterlijk ‘opgegeten’ door de tweeling. Ik kwam maar 10 kilo aan en begon met maar weinig reserves aan de kraamtijd. Daarna volgden nog 10 maanden dubbele borstvoeding en kon je me helemaal opvegen. Ik moest noodgedwongen eerder met de borstvoeding stoppen dan ik eigenlijk wilde omdat ik fysiek uitgeput was. Ik hoopte dat ik met deze tweede zwangerschap meer in balans zou blijven.

Lang voeden

Natuurlijk scheelde het dat ik dit keer zwanger was van maar één in plaats van twee kinderen, maar ik denk ook dat het hielp dat ik beter was voorbereid. Wat was ik blij met de Mama Multi van Laveen: deze gaf geen bijwerkingen (ik krijg vaak hoofdpijn van B vitaminen) en bood voldoende ondersteuning in de zwangerschap én daarna. Op dag drie na de bevalling stond ik alweer pannenkoeken te bakken. Na de bevalling bleef ik de Mama Multi gebruiken ter ondersteuning van de borstvoeding. Daarnaast neem ik de Mama Omega 3 Vitamine en af en toe het Vitamine C Bio Acerola supplement. Dit keer is het gevoel van uitputting uitgebleven en kon ik zo lang voeden als ik wilde. Dat werd uiteindelijk bijna 2,5 jaar! Iets te optimistisch stopte ik van de zomer met alle supplementen. Eind september begon ik me minder energiek te voelen – ik besefte dat ik te optimistisch was toen ik met alle supplementen stopte. Vegetariër ben ik immers nog steeds en de overgang van de borstvoedingshormonen naar de hormonale achtbaan waar je als 45-jarige in belandt vergt ook energie. Vanaf dat moment ben ik overgestapt op de Vega Multi Compleet en ook weer begonnen met extra Mama Omega 3. Omdat we in september in een moeilijke periode belandden, waardoor ik slechter ging slapen, gebruik ik ook af en toe de Rust & Relax (met ashwagandha, magnesium en passiebloem) Dan slaap ik direct beter: ik val makkelijker in slaap én slaap beter door. Deze mag trouwens ook voor kinderen vanaf 5.

Niet alleen natuurlijk, maar ook duurzaam

Ook onze kinderen zijn fan van de druppels van Laveen. Zij krijgen de multivitamine en weerstand drops en de jongste daarnaast nog vitamine D. De druppels smaken naar olijfolie, alleen de weerstandsdruppels hebben een wat bitterder smaakje. Maar ook die gaan er – zelfs bij de jongste – goed in. Nog één groot pluspunt van dit merk: Laveen produceert zo duurzaam mogelijk. Nu al werken ze met glazen potten, navulverpakkingen en CO2-neutrale levering en ze streven ernaar in 2025 volledig plasticvrij te zijn. Dit jaar doen ze dus ook niet mee aan Black Friday, maar aan Green Friday: je krijgt én korting én ze planten voor elke aankoop die je doet 1 boom. De natuur blij én je lichaam blij met natuurlijke ondersteuning. Dat is nog eens win-win.

Janneke Jonkman

Janneke is het gezicht achter My Little Dutch Diary en schrijver van onder meer 'O jee, het zijn er twee'. 

O jee, het zijn er twee

Hét boek voor beginnende en ervaren tweelingmoeders, vol ontroerende verhalen en handige tips. 

Lorem ipsum dolor sit amet

Lorem ipsum dolor sit amet

Lorem ipsum dolor sit amet

Lorem ipsum dolor sit amet

Comparte con tus amigos