Ja, ik wilde graag trouwen toen Olivier me vroeg, maar ik had genoeg bridezilla-bruiloften gezien op tv om te weten dat ik dát niet wilde. En dus plande ik onze boho chic bruiloft zonder veel moeite en op gevoel. Wil je ook graag ontspannen de dag van je leven beleven? Geen stress hebben van tevoren, en vooral niet op de dag zelf (en waar laat je dan de kinderen?) Lees hier mijn tips voor het intuïtief plannen van je bruiloft.

1.     Visualiseer (en laat los). De mooiste dag van je leven plannen begint met een beeld van hoe je wilt dat die dag eruitziet. Hoe levendiger je dat voor je ziet, hoe groter de kans dat het je droombruiloft wordt. Je kunt een beeld oproepen in een meditatie, opschrijven wat je belangrijk vindt, of plaatjes op Pinterest verzamelen. Ik focuste in mijn visualisatie vooral op hoe ik me wilde voelen: blij en gelukkig en verbonden met mijn partner, onze kinderen, familie en vrienden. Ook visualiseerde ik schitterend weer. Daarnaast verzamelde ik plaatjes van bruidsjurken met slippers eronder, losse haren met bloemen, houten borden met spreuken, veldbloemen – en zo kwam ik erachter dat wat ik leuk vond een ‘boho chic’ bruiloft heette (waarbij ‘chic’ vooral de inbreng van Olivier was). Het bleek een handige zoekterm voor nog meer fijne plaatjes. Heb je een beeld van hoe je het wilt, laat dan los hóé je het gaat regelen en ontspan.

2.     Kies de bruiloftslocatie op je intuïtie. Een relaxte bruiloft begint met een superfijne locatie. Wij vonden het relaxed als die niet te ver van ons huis was, landelijk gelegen en geschikt voor een buitenbruiloft, maar wel met de optie om naar binnen te gaan. Ik was al heel vaak langs een schattig wit kerkje gefietst bij ons in de buurt en dat leek me altijd al een prachtige plek om te trouwen. Olivier dacht daar ook zo over. Dus informeerde ik eens of je daar kon trouwen – en jawel. We hebben toen niet meer verder gezocht, maar meteen geboekt.

3.     Sta open voor wat er naar je toekomt. Toen de locatie en de visualisatie er eenmaal waren, gebeurde er iets vreemds: de rest ging bijna vanzelf. Van mijn uitgever kreeg ik het Trouwboekje van Aaf Brandt Corstius cadeau. Daarin noemt Aaf een locatie die bij haar was afgevallen (het Wijkgebouw in Schellingwoude). Omdat ons kerkje ook in Schellingwoude lag, ging ik eens googelen naar dat Wijkgebouw. Het bleek pal naast de kerk te liggen, omringd door weilanden. Een perfecte plek voor een kleinschalig feestje! Meteen erbij geboekt dus. Maar er ging meer vanzelf. Mijn vader bood aan om ons te chauffeuren in zijn oldtimer, dominee Ruben van Zwieten, een vriend van Olivier, wilde graag onze ceremonie leiden, visagiste Alexandra Leijs, die ik kende van vroeger, bood aan mijn make-up te doen, ik googelde eens wat naar eten (het leek ons leuk als er een barbecue op wielen zou komen) en de eerste de beste barbecuefiets die ik tegenkwam leverde meteen een JA-gevoel op. Alles kwam naar ons toe of was in één keer goed. Ik geloof dat we dat te danken hebben aan punt 1.

4.     Nodig uit op gevoel. Een van de dingen die ik had gevisualiseerd, was een intieme sfeer. Voor een intieme sfeer is het fijn als je je met iedereen die er is ook echt verbonden voelt. Dus niet: ik heb tante T. gevraagd, dus nu moet tante B. ook komen. Fuck die ongeschreven regels. Het is jouw dag, jij mag vragen wie je wilt, en je partner ook (dit gaat overigens wel een paar interessante discussies opleveren).

5.     Maak er jullie dag van. Het leukste is het natuurlijk als niet alleen jij, maar ook je toekomstige partner en kinderen de dag van hun leven hebben. Daarom heb ik me bijvoorbeeld met niemands styling bemoeid (oké, een heel klein beetje). Olivier kocht zelf een trouwpak, de kinderen mochten zelf hun jurk uitzoeken. Omdat het geheel nogal een bont kleurenpalet werd, stelde ik wel voor dat mijn aanstaande man een roze stropdas zou kopen. Die kleurde dan leuk bij een van de jurken van de kinderen. En ik kocht witte gehaakte kniekousen voor onze dochters – vond ik wel leuk voor het tweelinggevoel. Oliviers pak bleek toevallig dezelfde kleur te hebben als de jurk van onze andere dochter en zo pasten we samen toch wonderwel goed bij elkaar.

6.     Zet de liefde voorop (het hoeft niet perfect). Oorspronkelijk wilden wij heel kleinschalig trouwen, maar Aaf schreef dat veel stellen daar later spijt van krijgen. Daar kon ik me iets bij voorstellen. Zo kwam het dat onze bruiloft toch iets groter (en duurder) uitpakte dan we eerst dachten, maar ik hield steeds wel dat kleinschalige idee in mijn achterhoofd. We gingen voor een fijn huwelijk, niet voor de perfecte bruiloft. Dus bij elke keuze die ik maakte, dacht ik: het hoeft niet perfect. Als het gevoel maar goed zit.

7.     Koop alles lokaal in. Als niks perfect hoeft, kun je alles lokaal inkopen. Dat is milieuvriendelijk en het kost ook minder tijd en energie. Onze ringen, mijn bruidsboeket, de taart, de drank, de ijskar die na het eten langs zou komen - we regelden alles om de hoek. Zo steunden we bovendien de kleine ondernemer. De kinderen droegen Spaanse jurken en schoentjes, maar die kochten we op vakantie in Spanje. O, en mijn bruidsjurk, van het duurzame merk Ivy en Oak, kwam uit Berlijn. Maar daar moest ik toevallig toch zijn voor de bruiloft van mijn zus.

8.     Durf te vragen. Heb je eenmaal iets in je hoofd, wees dan niet bang om te vragen of het kan. Wij vinden bijvoorbeeld de taarten van Kwekkeboom (ook dicht bij ons huis) superlekker, maar de marsepeinen taarten in de folder vond ik tuttig. Toen ik ernaar vroeg, bleek dat ik gerust de bakker mocht bellen met een speciaal verzoek. Ik heb een paar keer met meneer Kwekkeboom aan de lijn gehangen om te overleggen over de naked taart en de smaken (we mochten voor elke laag een andere smaak kiezen). Ik wilde graag verse eetbare bloemen op de bruidstaart; de bakker wilde die er wel op leggen mits ik ze zelf aanleverde. Ook bestelden we zelf een gepersonaliseerde taarttopper.

9.     Vraag je af wat voor jou belangrijk is. Een bruiloft is dé gelegenheid om na te denken over wat jullie belangrijk vinden en daar invulling aan te geven. Voor mij is duurzaamheid belangrijk en een flink aantal keuzes baseerde ik daarop. Zo lieten we niets op papier drukken (behalve de uitnodiging en die drukten we klein af), gaven we geen cadeautjes mee aan de gasten (maar mocht iedereen een boeketje bloemen mee naar huis nemen) en kozen we voor een cateraar die lokaal en duurzaam inkoopt. Vrijwel alle versiering was – dankzij het geweldige versierteam - van gerecycled materiaal (augurkenpotjes, zelfgemaakte slingers, dat werk). En het scheelde in benzine dat onze locaties naast elkaar lagen. Verder vinden we allebei heel lekker eten belangrijk (check!) en wilden we een persoonlijke en bezielde trouwceremonie (werd nog mooier dan we hoopten).

10.  Maak er een feest van voor de kinderen (maar vooral ook voor jezelf). Toen we de vele slootjes zagen bij het Wijkgebouw, besloten we het feestje ’s avonds zonder kinderen te vieren. Dat bleek de beste beslissing ooit. Na de ceremonie brachten we de kinderen naar huis, waar ze samen met alle neefjes en nichtjes en twee oppassen een pannenkoekenlogeerfestijn kregen. Er waren goodiebags met stickers en snoep en iedereen had de tijd van z’n leven. Wij ook, want wij konden eenmaal terug op het feestje echte gesprekken voeren met onze vrienden en familie en hoefden geen rekening te houden met oververmoeide kinderen.

11.  Besteed een paar dingen uit. Wil je het ontspannen houden, dan is het fijn als je een paar dingen kunt uitbesteden, aan je ceremoniemeesters bijvoorbeeld. Omdat er in het Wijkgebouw niets geregeld was, huurden wij twee meisjes in om te helpen met de bediening. Ook vroeg ik mijn zus en wat vriendinnen of ze het leuk vonden om (in plaats van een cadeau) onze bruiloft te versieren. Ik vond het heel fijn (hoewel tegen het eind ook best moeilijk) om dit los te laten. Het scheelde niet alleen stress, ik had er nooit zo’n sprookjesbruiloft van kunnen maken als mijn lieve zus en vriendinnen. Zij knipten honderden harten en vlinders uit bladmuziekpapier waar ze slingers van regen, kochten een zee aan veldbloemen in kleine vaasjes, beschilderden houten borden, vouwden sterren met lampjes erin – noem maar op. Dankzij hen werd onze bruiloft mooier dan al mijn verzamelde Pinterest-plaatjes uit bij elkaar.

12.  Maak een draaiboek (en laat het los). In de week voor de bruiloft werd ik toch wat nerveus. Het hielp om de planning van de dag vast te leggen in een draaiboek en dit naar onze helpers te sturen. Toen ik dat eenmaal had gedaan, werd het rustig in mijn hoofd. Ik heb het hele draaiboek geen tel meer ingekeken, wel zag ik er anderen op de dag zelf mee rondlopen (uitgedraaid in kleur en op A5 formaat).

13.  Kies een mantra. Toen die laatste week toch de zenuwen begonnen toe te slaan, ging ik de mantra opzeggen die ik mijn zus had aangeraden voor ze ging trouwen: ‘Ik krijg een fantastische bruiloft.’ En geloof het of niet: het werkte. We kregen allebei fantastisch weer op onze bruiloft (te midden van dagen van noodweer), alles verliep volgens plan (min of meer), we werden omringd door superlieve mensen, en vooral: we hebben geen enkele stress gehad op de dag zelf. 

14.  Laat het nog meer los. Behalve deze mantra, vond ik ook de mantra: ‘Ik heb vertrouwen’ erg fijn. Zouden de verse bloemen wel bij de bakker aankomen? Ik heb vertrouwen. Zou de bruidstaart heelhuids van de koelkast in het prieel belanden? Ik heb vertrouwen. Zouden de ijsblokjes voor de zinken teil op tijd worden bezorgd? Ik heb vertrouwen. Zou onze dominee, die rechtstreeks van Schiphol naar onze ceremonie kwam, wel op tijd zijn? Ik heb vertrouwen. Op de dag zelf liet ik het allemaal los en alles kwam goed. Pas een week later hoorde ik van de bakker dat de verse bloemen retour afzender waren gegaan en dat de bakker zelf achter de postbode aan was gegaan om ze op tijd op de taart te krijgen.

15.  Geniet. Ik hoorde van veel mensen dat hun bruiloft voorbij was gevlogen en ze er nauwelijks van hadden kunnen genieten en kreeg de tip mee om dit vooral anders te doen. Daarom was ik op de dag zelf steeds heel bewust in het moment. Meer dan eens stelde ik verbaasd vast: zonder voor de perfecte bruiloft te gaan, hebben we de perfecte bruiloft gekregen. We hebben het echt samen beleefd en konden de hele dag allebei alleen maar stralen.

Zie hieronder het filmpje van Sweet Wild Film & Photo voor een korte impressie van onze mooiste dag. Meer foto's vind je op mijn Instagram. De openingsfoto's bij dit stuk zijn van Jolanda Boer. 

LEES OOK: Zo leef je langzamer met kinderen

Janneke Jonkman

Janneke is het gezicht achter My Little Dutch Diary en schrijver van onder meer 'O jee, het zijn er twee'. 

O jee, het zijn er twee

Hét boek voor beginnende en ervaren tweelingmoeders, vol ontroerende verhalen en handige tips. 

Lorem ipsum dolor sit amet

Lorem ipsum dolor sit amet

Lorem ipsum dolor sit amet

Lorem ipsum dolor sit amet

Comparte con tus amigos