Zo herken je een tweelingzwangerschap

Ben je zwanger van een tweeling? Tot de eerste echo blijft het gissen. Maar als je deze symptomen herkent, is de kans wél aanwezig.

1.     Je voelt je al heel snel erg ‘zwanger’. Als je zwanger bent van een tweeling, maakt je lichaam al in een vroeg stadium meer HCG aan. Daarom heb je waarschijnlijk al vóór de verwachte menstruatie last van allerlei zwangerschapssymptomen. Bij mij ging het vooral om hevige buikkramp, oprispingen, gevoelige borsten en een ‘druk’ gevoel in mijn buik, al kort na de conceptie. Ik lag er zelfs wakker van ’s nachts, omdat er in mijn buik van alles aan de hand leek. Misselijkheid, vermoeidheid, duizeligheid en vaak moeten plassen kunnen ook al in een vroeg stadium voorkomen. Let wel: het kan ook nog steeds om maar één baby gaan – elke zwangerschap is anders. Zie daarom ook de volgende punten.

2.     Hevige misselijkheid, zware vermoeidheid en andere ‘dubbele’ symptomen. Verschijnselen zijn bij een tweelingzwangerschap vaak dubbel zo heftig. Je bent niet een beetje misselijk, maar héél misselijk. Niet een beetje moe, maar héél moe. Ook een hoge bloeddruk komt veel voor, evenals rug- en bekkenklachten.

3.     De zwangerschapstest slaat al vroeg positief uit. Ben je zwanger van een tweeling, dan kun je al 8-12 dagen na de ovulatie een positieve testuitslag verwachten, in plaats van 12-16 dagen bij een eenlingzwangerschap. Test je kort na de verwachte menstruatie, dan is de uitslag van de test waarschijnlijk overduidelijk (een dikke plus).

4.     Meer bloed bij de innesteling. Afhankelijk van wanneer de eicel zich deelt (bij een 1-eiige tweeling), is er bij een tweeling meestal sprake van een dubbele innesteling. Dat betekent dat je wat bloedverlies kunt hebben, en dan ook meer dan bij een enkele innesteling.

5.     Je buik groeit snel. Geldt niet voor elke tweelingzwangerschap, maar omdat er twee baby’s en meestal ook twee placenta’s in je buik zitten, groeit je buik sneller. Maar tegen de tijd dat je écht gaat uitdijen (het laatste trimester), weet je als het goed is al dat het om een tweeling gaat.

6.     Je hebt een sterk voorgevoel. Geen officieel symptoom, maar het komt wel vaak voor. Uit een poll die ik deed voor mijn boek ‘O jee, het zijn er twee’ onder ruim duizend tweelingmoeders, blijkt dat 1 op de 3 tweelingmoeders al vroeg in de zwangerschap, om onverklaarbare redenen, ‘wist’ dat het om een tweeling ging. Ze maakten er grappen over, zagen ineens overal tweelingen, of hadden er een droom over.

Ben je inderdaad zwanger van een tweeling? Gefeliciteerd! Mijn beste tip is om je goed te verdiepen in je voeding omdat een tweeling dragen je lichaam veel energie kost en hoe minder je jezelf (letterlijk) ‘uitput’, hoe makkelijker je het straks zult hebben na de bevalling. Waarschijnlijk krijg je al extra ijzer voorgeschreven, maar extra mineralen, vitaminen, vetzuren en foliumzuur zijn waarschijnlijk geen overbodige luxe. Vraag advies op maat bij je gynaecoloog, een voedingsdeskundige of orthomoleculair arts – vooral als je door misselijkheid of brandend maagzuur maar weinig kunt eten.

Meer tips voor aanstaande tweelingmoeders vind je in mijn boek ‘O jee, het zijn er twee’.

Janneke Jonkman

Janneke is het gezicht achter My Little Dutch Diary en schrijver van onder meer 'O jee, het zijn er twee'. Sommige van deze blogs verschenen eerder op Mynd of Me-to-We.

O jee, het zijn er twee

Hét boek voor beginnende en ervaren tweelingmoeders, vol ontroerende verhalen en handige tips. 

Hierna lezen:

Brief aan een kersverse tweelingmoeder