Zo kun je langzamer leven met kinderen

De hele dag achter kleine kinderen aan rennen, vergt best veel energie en haast hebben als je ergens naartoe wilt, werkt averechts. Spaar je energie en schakel een versnelling terug! Zo houd je meer tijd over voor jezelf én je kinderen.

  • Doe minder, en doe dat aandachtiger. Maak bijvoorbeeld een to-dolijst en streep de helft weer door omdat het geen prioriteit heeft. Ik heb gemerkt dat ik de klusjes die ik nog wil doen ook wel af krijg als ze niet op mijn to-dolijst staan – het duurt alleen iets langer. Focus in plaats daarvan op de dingen die je écht graag wilt doen en waar je een relaxed gevoel van krijgt en ruim voldoende me-time in.
  • Beperk je beeldschermtijd. Dit is een lastige, maar ik probeer een balans te vinden tussen online en offline leven. Voortdurend mijn telefoon aan hebben, geeft mij het gevoel de hele tijd áán te staan, terwijl ik ook weleens op stand-by wil staan. Dus meestal zet ik rond negen uur ’s avonds mijn telefoon uit, evenals de tv en de laptop. Als ik overdag met de kinderen bezig ben, probeer ik ook niet op mijn telefoon te kijken. Ik merk dat ik meer aandacht voor ze heb, en me beter in hun wereld kan verplaatsen als ik niet steeds met één been in de online wereld sta.
  • Zeg nee. Dit was voor mij echt een eyeopener: je mag néé zeggen tegen opdrachtgevers, werkborrels, uitnodigingen, mensen, enquêteurs, en alles waar je echt even geen zin/puf/energie/tijd voor hebt. Je kunt je energie maar één keer gebruiken, dus investeer ’m zo gunstig mogelijk, in het voordeel van jezelf. Ik bedoel niet dat je nooit iets voor anderen mag doen, maar alleen als je dit ook echt kan opbrengen, anders doe je die ander er toch niet echt een plezier mee (en jezelf ook niet).
  • Ga elke dag naar buiten. Dat helpt mij om meer in het ritme van de natuur te leven. En de natuur leeft… langzaam. Alles op z’n tijd. In het weekend gaan we regelmatig met het gezin in een duinpan zitten en dan vervelen de kinderen zich geen moment. Ook heel rustgevend: iets in de tuin planten en dan kijken hoe het heel langzaam boven de grond uit komt. Met tuinieren heb ik dezelfde ervaring: als ik daarmee bezig ben, vermaken de kinderen zich als vanzelf. Vanwege mogelijk snertweer heb ik wel een water- en winddichte jas en regenlaarzen aangeschaft, het moet wel leuk blijven natuurlijk.
  • Kook langzaam. Er komt bij ons regelmatig een snelle pasta op tafel, maar als ik tijd heb, maak ik een langzaam gerecht. Een soep of iets anders wat lang moet pruttelen en waar je een grote pan vol van kunt maken. Iets meer werk, maar we kunnen er dan wel twee dagen van eten en dan kunnen we het de dag erna rustig aan doen.

Meer lezen? Nog vijf van deze (en nog véél meer) tips vind je in mijn boek ‘O jee, het zijn er twee'

Janneke Jonkman

Janneke is het gezicht achter My Little Dutch Diary en schrijver van onder meer 'O jee, het zijn er twee'. Sommige van deze blogs verschenen eerder op Mynd of Me-to-We.

O jee, het zijn er twee

Hét boek voor beginnende en ervaren tweelingmoeders, vol ontroerende verhalen en handige tips. 

Hierna lezen:

Ik deed een week zonder Whatsapp, Facebook, Instagram en tv - en DIT gebeurde er