10 reden om nú je huis op te ruimen

Stoor je je al een tijdje aan je overvolle klerenkast of dichtgeslibde zolder? Dat is niet voor niets. Je troep vertelt je namelijk heel veel over jou.

Uit onderzoek blijkt dat we gevoeliger zijn voor onze omgeving dan je in eerste instantie misschien zou denken, vertelt feng shui-deskundige Nina Elshof in haar boek ‘Huis en ziel’. Onze omgeving heeft invloed op hoe we ons voelen, en omgekeerd. Als er een fijne stroom van levensenergie door je huis kan bewegen, zit je lekkerder in je vel en dat heeft een positieve invloed op je leven. Zeker in deze tijd waarin het steeds drukker wordt en waarin we veel extra prikkels binnenkrijgen via social media, ervaren veel mensen een sterke behoefte aan meer rust in huis. Een leger huis betekent namelijk automatisch ook een leger hoofd. Waarbij leeg trouwens niet gelijk staat aan ‘steriel’: een huis mag juist een warme plek zijn met een ziel. Als er maar geen spullen in staan die voor jou overbodig zijn of waar je niet blij van wordt.

 Stoor je je ook al een tijdje aan de hoeveelheid spullen in je huis, ook al ligt deze misschien uit het zicht in handige opbergsystemen of ergens op zolder? Volgens Nina roept de rommel om je aandacht. Want net zoals in de natuur eerst dingen afgebroken moeten worden voor er weer nieuw leven kan ontstaan, is het in je huis soms ook nodig om de bezem erdoor te halen. Zo leer je loslaten en creëer je ruimte voor iets nieuws. Dit is wat rommel volgens de feng shui-leer met je kan doen: 

1.     Rommel maakt moe. Het kost tijd en moeite om spullen te zoeken en bovendien vraagt een rommelige omgeving constant om je aandacht. Hierdoor kun je je moe gaan voelen.

2.     Rommel houdt je gebonden aan het verleden. Want je troep roept eigenlijk tegen je dat er nog iets moet gebeuren, dat er iets niet af is Hierdoor richt je je blik op het verleden in plaats van op het nu of de toekomst.

3.     Van rommel kun je aankomen. Als je ook ‘rommelig’ leeft, dat wil zeggen onregelmatig eet en slaapt, dan raakt je biologische klok in de war. Hierdoor ontstaat chaos in je verteringssysteem en kun je onnodig zwaar worden (of juist te licht). Wie aandacht schenkt aan zijn of haar huis, zal het ook makkelijker vinden aandacht te geven aan de zorg voor het eigen lichaam.

4.     Rommel maakt chaotisch. Constante rommel om je heen kan maken dat je het overzicht kwijtraakt en je helderheid verliest. Je kunt je sleutels of portemonnee kwijtraken, maar ook afspraken vergeten.

5.     Rommel beïnvloedt de wijze waarop anderen met je omgaan. Als je bijvoorbeeld op een vergadering komt aanzetten zonder je aantekeningen, kunnen mensen je minder serieus gaan nemen.

6.     Rommel creëert uitstelgedrag. Je wilt bijvoorbeeld een schilderij ophangen, maar kunt geen hamer of spijker vinden. En dan denk je waarschijnlijk al: laat maar.

7.     Rommel kan voor wrijving zorgen. Woon je samen, dan is de kans groot dat rommel zorgt voor irritatie en ruzies. Misschien verwijt je elkaar wel slordigheid of ruimt de een altijd andermans spullen op en weet die vervolgens niet meer waar het lag. Het fijnste is als je samen voor een harmonieuze leefomgeving kunt zorgen, waar je je allebei prettig voelt, maar het is dan wel belangrijk dat je allebei gemotiveerd bent om aan de slag te gaan met opruimen. Je kunt een ander niet dwingen om op te ruimen, dat werkt helaas averechts. Wel kun je, door je eigen troep op te ruimen, meer rust en harmonie in jezelf gaan ervaren – dat werkt dan ook weer door op je relatie.

8.     Rommel kan ‘je leven in de wacht zetten’. Als je veel rommel hebt, kan het moeilijk zijn om ergens aan te beginnen. Je blijft dan maar wachten op ‘het juiste moment’. Dat kan pas komen als je je omgeving in harmonie hebt gebracht.

9.     Rommel kost tijd. Schoonmaken is bijvoorbeeld veel meer werk, en ook in spullen zoeken die je kwijt bent, kan veel tijd gaan zitten. Het leidt ook je aandacht af van belangrijkere zaken: bijvoorbeeld als je zo lang naar je autosleutels hebt gezocht dat je zonder je paspoort op Schiphol staat. Of als je een belangrijk mailtje over het hoofd ziet omdat je inbox vol met junkmail staat.

10.  Rommel trekt rommel aan. Hoe meer rommel je hebt, hoe meer rommel er als vanzelf bij komt. Dat zie je ook op straat: gooit er iemand ergens een blikje neer, dan ligt er geheid diezelfde dag nog een bananenschil naast. En zo onstaat dus die dichtgeslibde zolder… De drempel om te gaan opruimen wordt dan steeds hoger.

Samengevat: rommel is een hindernis op je levenspad, die je vanuit je onderbewustzijn hebt gecreëerd, die ervoor zorgt dat je op een bepaald terrein niet verder komt. Je kunt je rommel zien als een les: misschien wordt het tijd om te gaan loslaten. Of misschien is je simpelweg nooit geleerd hoe je bevredigend kunt opruimen. Herkenbaar? Voor mij wel. Ik ruimde mijn huis op volgens de methode van Marie Kondo en het resultaat was opzienbarend. Ik vertel er meer over in mijn boek ‘O jee, het zijn er twee'.

(Bron: Nina Elshof, ‘Huis & Ziel, de spirit van het opruimen’)

Janneke Jonkman

Janneke is het gezicht achter My Little Dutch Diary en schrijver van onder meer 'O jee, het zijn er twee'. Sommige van deze blogs verschenen eerder op Me-to-We.

O jee, het zijn er twee

Hét boek voor beginnende en ervaren tweelingmoeders, vol ontroerende verhalen en handige tips. 

Hierna lezen:

Zó herken je een tweelingzwangerschap.